Anna-Stina Treumund Linnagaleriis

2 minutit

“Hea küll siis, Jane…
…kutsuge kogu oma fantaasia appi ja kujutlege, et te pole enam hästikasvatatud ja tagasihoidlik tütarlaps, vaid ohjeldamatu noormees, kellele juba lapseeast peale vaba voli on antud“*    
 Oleme kõik kasvanud üles samade lugudega, heterolugudega, kus täiesti iseenesestmõistetavalt ja üheselt on ainult kaks sugu ja kummalgi neist oma kindlaksmääratud rollid. Koolikirjanduse klassikasse kuuluva „Jane Eyre’i” peategelane on piinatud moega hall orb, kes laseb asjadel juhtuda ja usub piibellikku heasse kasvatusse. Mr Rochesteri hull naine on pööningule lukustatud eksootiline teine, kes külvab kaost. Ja mr Rochester ise piinatud despoot, kes saab oma tundeid välja elada alles siis, kui on füüsiliselt sandistatud ja abitu.
Võiks ju olla, et teistsugune sugude ja soorollide kujutamine oleks reaalsus, mitte fantastika.

Näitusel on esitatud kuus fotot, mis queerivad kirjandusklassikast tuntud lugusid, ja üks video queermuinasjutuga:
„Aga et suur kuri Skinhead rohkem ükssarve varsakesi hirmutama ei saaks tulla, pani Genderbender Skinheadi kõhu varssade ema vanu raudu täis ning viskas ta metsa kõige sügavamasse järve. Samal õhtul kutsus Genderbender ükssarvede muinasjutulisse metsa korravalvuriteks oma sõbrad Dragi, Transu ja Karlssoni, et mitte kunagi ükski skinhead, homofoob ega mõni muu elajas ei saaks tulla ükssarve varssade elu rikkuma.”

Anna-Stina Treumund on Eesti Kunstiakadeemia doktorant, kelle uurimisteemaks on heteronormatiivse kultuuri dekonstrueerimine. Tema senine looming on olnud seotud queerfeministliku kogukonna kujutamise ja loomisega. 
Selle näituse teostamisel on olnud abiks: Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit, Riinu, Lady Abruka, Frankie, Printsess Lilian, Martin ja Helen. Tänu neile!

      
Koos näituse avamisega esitletakse raamatut “Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein ja Mari,” mille on kunstniku loomingust välja andnud kirjastus Lugemik ja mis on peale raamatukaupluste Eestis müügil ka Helsinkis, Berliinis, Amsterdamis, Kopenhaagenis, Seoulis, Brüsselis ja Vancouveris.

*Charlotte Brontë “Jane Eyre”

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp