Impressionist Ernst Tiido avaneb Tartu öös

2 minutit

Tartus sündinud ja surnud pallaslase Ernst Tiido (1913 – 1957) loomeaeg jäi lühikeseks. Ometi jõudis ta jätta meile püsivat ja väärtuslikku tänamatu aja ja olude kiuste. Isegi sel tasemel, et teda võib pidada üheks subtiilsemaks meeleolude ja muljete jäädvustajaks eesti graafikas.

Sadamatöölise ning kütja ja madrusena laevadel Prantsusmaast Leeduni seigelnud ja mereväes sundaega teeninud Ernst Tiido jõudis Kõrgemasse Kunstikooli Pallas Tartus 1939. aastal. Tema õppejõudude seas olid Arkadio Laigo, Juhan Nõmmik ja Ado Vabbe. Vabbe tähendus paistab välja nii Tiido vabakunstniku meelsuses kui ka tehnilises mitmekülgsuses, eriti üha ahenevate Stalini aegsete tingimuste taustal. Tiido lõpetas 1946. aastal Tartu Riikliku Kunstiinstituudi ja oli 1949. aastani säälsamas graafikaõppejõud. Näitustel esinemist alustas ta 1942. aastal ja ilmutas end kohe küpse kunstnikuna, kelle teoseid osteti nii muuseumi kui ka erakogudesse. Ernst Tiido seni ainsam isiknäitus toimus 1957. aastal Tartus ja Tallinnas. Selle koostas Tiina Nurk, nagu ka korraliku kataloogi, mis praegu on asendamatu allikas. Kunstnik ise suri samal aastal tiisikusse.

Ernst Tiido on peamiselt sügavtrükimeister, kelle paremaid ja tundlikumaid lehti võib võrrelda Salome Trei ja Agathe Veeberi tollase loominguga. Aga ta on katsetanud tulemuslikult muidki tehnikaid. Valdavalt mustvalgete ja tonaalsete lahenduste kõrval huvitab teda ka mitmevärviline kunst. Näited annavad aimu tema värvimeele tugevusest. Linna- ja maastikumotiivide kõrval on väljas ka portreed, säälhulgas autoportreed.

Värske suur „Eesti kunsti ajalugu“ mainib Ernst Tiido südamlikke Tartu vaateid ja toob ära tema ilmselt tuntuima teose “Tähe tänav Tartus“ (1954). Kunstnik väärib aga enamat ja seda avatav näitus ka taotleb. Teosed praegusele näitusele on valitud peamiselt Tartu Kunstimuuseumist ja kunstniku poja Dorian Tiido kogust. Väljapanek märgib ühtaegu Kunstiühingu ;Pallas95. aastapäeva.

Sümboolsena on ses seoses eksponeeritud Ernst Tiido loodud Konrad Mäe portree (1946). Mehe, kes oli 1918. aastal Kunstiühingu Pallas ja aasta hiljem ka samanimeliste ateljeede peamisi käimalükkajaid Tartus. 2001. aastal alanud koostöös Tartu Linnamuuseumiga on tegemist Kunstiühingu Pallas üheteistkümnenda väljapanekuga, kusjuures Ernst Tiido on selles reas esimene graafik.

Ernst Tiido näitus Tartu Linnamuuseumi (Narva mnt. 23) esimesel korrusel on avatud 17. oktoobrini.

Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp