I, CULTURE Orchestra Estonias

2 minutit

Adam Mickiewiczi Instituudi poolt Varssavis asutatud sümfooniaorkestrit, mis koosneb Armeeniast, Aserbaidžaanist, Valgevenest, Gruusiast, Moldovast, Poolast ja Ukrainast pärit võimekatest noortest instrumentalistidest, hakkab juhatama Kirill Karabits. Kavas on Boris Ljatošinski sümfoonilise ballaadi Grażyna (op. 58) esmaettekanne Eestis, Béla Bartóki kontsert orkestrile ning Sergei Prokofjevi kontsert klaverile ja orkestrile nr 1 (op.10) suurepärase gruusia pianisti Khatia Buniatishvili esituses.

I, CULTURE Orchestra (ICO) loodi Varssavis 2011. aastal Adam Mickiewiczi Instituudi poolt kui üks kultuuriprogrammi tugisambaid Poola eesistumisajal Euroopa Liidus. Orkester on keskendunud kõige andekamaile noormuusikuile Armeeniast, Aserbaidžaanist, Valgevenest, Gruusiast, Moldovast, Poolast ja Ukrainast ning kujutab endast üht Idapartnerluse programmi idee kehastust. Ühtlasi soovitakse saada positiivsete muutuste impulsiks maailma kultuurilises ja ühiskondlikus arengus.

I, CULTURE Orchestra käsitleb Kesk- ja Ida-Euroopa kultuuri- ning muusikapärandit suure austusega, omistades samaaegselt suurt kaalu esituse kõrgele tasemele. Orkestriliikmete missiooniks on kunstilise täiuslikkuse saavutamine, mida luuakse, toetudes austusele kultuuride eriilmelisuse vastu ning kaasvastutusele nende väärtuste hoidmise eest, mida selles projektis osalevad seitsme eri riigi muusikud orkestrisse panustavad.

Tuntud dirigentide taktikepi all on ICO teinud edukaid rahvusvahelisi kontsertreise. Esinetud on Euroopa kõige prestiižsemates kontserdisaalides, sealhulgas Berliini Filharmoonias, Londonis Royal Festival Hallis ning Madriidis Teatro Realis. 2013. aastal viivad orkestri kontsertreisid muuhulgas Gdańskisse, Reikjavikki, Göteborgi, Kopenhaagenisse, Tallinna ja Kiievisse.

Adam Mickiewiczi Instituut (IAM) Varssavis on Poola rahvulik kultuuriinstitutsioon, mille tegevuse üheks osaks on Poola tutvustamise strateegia välismaal: muuhulgas keskendutakse samuti osalusele rahvusvahelises kultuurivahetuses. Rohkem infot instituudi kohta leiate internetist: www.culture.pl

Korraldajateks on Adam Mickiewiczi Instituut, Eesti Kontsert ja Poola Vabariigi Suursaatkond Eestis.

Rohkem infot: http://www.concert.ee/i-culture-orchestra&aid=11355&mid=22

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp