In memoriam: MEELI TRUU

2 minutit

Meeli Truu

27. IV 1946 – 7. VIII 2013

Lõpetanud Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi arhitektuurieriala 1969. aastal, alustas Meeli Truu tööd EKE Projekti II osakonnas. Instituudi orientatsioonist tulenevalt tuli seal projekteerida hooneid maapiirkonda.

Üks esimestest tema projekteeritud hoonetest oli Ministrite Nõukogu Asjadevalitsusele kavandatud puhkebaasi saun Valgerannas (1974–1977), mida iseloomustab ülimalt plastiline ja lopsakas, kohati lausa sürrealistlik ja abstraktne vormikeel. Hiljem täienes kompleks Meeli Truu projekteeritud samas võtmes mängudemajaga (1975 – 1979).

1970. aastate teisel poolel Eesti arhitektuuris juurdunud postmodernistliku laadi sugemeid võib näha Meeli Truu 1985. aastal Pärnusse projekteeritud hotelli Strand hoones, mille arhitektuuris on teatavat monumentaalsust. A-kujulise põhiplaaniga hoonet iseloomustavad postmodernismile iseloomulik eklektiline ja tugevalt liigendatud vormikeel ning mõjus, skulpturaalsete vormide ja valguse mängule üles ehitatud siseruum.

Nõukogude perioodi üheks suur­objektiks Meeli Truu loomingus on veel asula arhitektuurse dominandina Väike-Maarja keskuse projekt, kus lisaks ümarate vormidega neofunktsionalistlikule administratiivhoonele tuli kavandada ka peaväljak ja tiikide ansambel.

1990. aastal pärjati Meeli Truu Alar Kotli nimelise preemiaga.

1992. aastast peale töötas Meeli Truu arhitektuuri- ja inseneribüroos Nord Projekt mitmete eriilmeliste projektide juures. Tema projekti järgi on valminud näiteks büroohoone Rocca al Mares, Tornimäe maja ehk Tartu mnt nn kaksiktornid, palju poleemikat tekitanud büroohooned Tartu mnt 18 ja 18a ning Politsei- ja Piirivalveameti hooned Kolde pst l ning Vikerlase tänaval Tallinnas. Neid hooneid iseloomustavad kohati range, kohati mänglev vormikeel, jõulised mahud ning väljapeetud materjalikasutus. Peale ühiskondlike hoonete on Meeli Truu projekteerinud ka mitmed elamud, üks terviklikumaid nii kujunduselt kui ka planeeringult on elukvartal Pirital Andrekse tee piirkonnas.

Meeli Truud võib pidada Eesti XX sajandi teise poole ja XXI sajandi alguse üheks edukamaks arhitektiks.

Meeli Truu oli Eesti Arhitektide Liidu liige 1976. aastast, kuulus pikka aega EALi eestseisusesse 1990. aastatel ja oli EALi aseesimees aastatel 1998–2000.

Avaldame sügavat kaastunnet omastele.

 

Eesti Arhitektide Liit

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp