Mobiilne D-kaart

2 minutit

Kuidas disainikaardi mobiilirakendus valmis?

Rakendus valmis koostöös Regioga ja nii paberkaardi kui ka mobiilirakenduse ehk kõnekeeles äpi kujunduse tegi disainibüroo AKU.3 Õnneliku juhuse tõttu tegi Regio parasjagu teedeatlase mobiilirakendust ja meil õnnestus teha nendega koostöös disainikaardi rakendus analoogilisele platvormile. Meie mõte oli teha mobiilirakendus, mida oleks võimalikult lihtne, mugav ja loogiline kasutada, et sel oleks võimalikult vähe funktsioone, mis teevad kasutamise keeruliseks ja tülikaks. Kese on kaart, mida saab kasutada ka internetiühenduse puudumisel. See positsioneerib kasutaja ja näitab tema läheduses asuvaid põnevaid disainiga seotud kohti. Teine oluline osa on kohvikute, poodide, galeriide ja muuseumide nimekiri, mida täiendavad info, pildimaterjal ja kontaktandmed. Pidasime kaardi kasutajatena linna külastavate disainihuviliste turistide kõrval silmas ka tallinlasi ja eestlasi. Just peamiselt neile mõeldes palusime Eesti disaineritel ja disainibüroodel kokku panna oma marsruudi lemmikkohtadest, olgu need siis kohvikud, poed, pargid või baarid. Oma meeliskohad on ära märkinud disainibürood AKU ja Brand Manual ning disainerid Anu Samarüütel, Liina Viira, Tanel Veenre, Geroli Peedu ning muusik Erki Pärnoja. Avastusrõõmu uute, põnevate ja tundmatute kohtade näol leiab siit ka kindlasti põline tallinlane.

Milliste analoogidega mujalt maailmast võiks Tallinna rakendust võrrelda?

D-kaardi mobiilirakendusel otseseid eeskujusid mujalt maailmast ei olnudki, ent muidugi uurisime teiste riikide ja linnade samalaadseid disainikaarte ja lahendusi. Üllataval kombel tasuta allalaaditavaid disainikaardi äppe väga palju ei leidu. Toredamad on näiteks Budapestil ja Kopenhaagenil, aga samasugust disainerite tuurisoovitustega rakendust me ei leidnud.

Millised võiksid olla disainikaardi edasised arengusuunad?

Tulevikus näemegi suuremat rolli just disainikaardi mobiilirakendusel, mis on jätkusuutlikum, suurema levikuga ning mobiilsem ja vahetum kui paberkaart. Kindlasti arendame lahendust veel edasi, lisame disainerite tuurisoovitusi, kuid miks mitte ka eri sihtgruppidele mõeldud marsruute, näiteks lapsesõbralikud disainikohad jne. Ja eks näis, võib-olla on paari aasta pärast mobiilirakendus paberkaardi täiesti välja vahetanud.  

1   www.disainikeskus.ee.

2   Vt https://play.google.com/store/apps/details?id=ee.regio.disainikaart ja

https://itunes.apple.com/us/app/d-kaart/id666231828?mt=8.

3   http://aku.co/static/

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp