XVI Suure-Jaani muusikafestival 17.– 23. juuni 2013

2 minutit

Esmaspäeval algav järjekordne Suure-Jaani muusikafestival on aasta -aastalt kasvanud ning tänaseks püstitanud omalaadse rekordi – vallas, kus elab u 6000 elanikku, on  festivalist osasaajate arv ligi 7000.

Suure-Jaani on alati olnud Eesti kultuuris kesksel kohal. Siit on pärit heliloojad Artur Kapp, Villem Kapp, Mart Saar, kunstnikud Johann Köler, Paul Kondas, kirjanik Albert Kivikas, muusikud Julius Vaks, Roman Toi, Helen Tobias-Duesberg.

Kui esimesel muusikafestivalil 1998. aastal kõlas vaid Artur Kapi, Villem Kapi, Eugen Kapi ja Mart Saare muusika, siis aastatega on lisandunud teoseid paljudelt eesti heliloojatelt, maailma muusikaklassikast, aga ka kaasaegsemast loomingust. Traditsiooniliste kontsertide kõrval on kontsertetendused ja lõunatunnid kohvikus Arturi Juures, kus interpreedid ja heliloojad räägivad muusikast ja oma tegemistest.

Festivali suurimaks magnetiks on juba 11 aastat olnud nn sookontsert, mis toimub tänavugi: 23. juunil kell 3 öösel Hüpassaare rabasaarel.

Kümnel aastal on festivali oma esinemisega austanud ERSO, seekord juhatab Suure-Jaani gümnaasiumi saalis orkestrit Neeme Järvi. Õigeusu kirikus annab kontserdi Tihvini mungakloostri koor Svetilen, Lahmuse vesiveskis kõlab Schuberti “Ilus möldrineiu” Soome Rahvusooperi solisti Jaako Kortekangase esituses, Köleri kodutalus kõlab J. S. Bachi “Talupojakantaat”. Kokku toimub ligi 30 kontserti, festival lõpeb traditsiooniliselt jaanitule süütamisega.

Festivali korraldavad ühiselt Eesti Kontsert ja  Suure-Jaani vald,  kunstiline juht on Andres Uibo

Täpne info: www.muusikafestival.suure-jaani.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp