Näitus EÜE-50 riigiarhiivis

2 minutit

12. juunil kell 15.00 avame riigiarhiivis Maneeþi 2 galeriis Eesti Üliõpilaste Ehitusmaleva 50. aastapäevale pühendatud näituse. 

Eesti Üliõpilaste Ehitusmalev pakkus 1964 – 1993 suvist teenistust, head sõpruskonda ja meelelahutust mitmele põlvkonnale. Vormiliselt oli tegemist ideoloogilise ja töökasvatusega, tegelikult pigem noorsooliikumisega. Taasiseseisvunud Eesti majanduses polnud kohta malevale kui liikumisele. Sellele vaatamata toimus viimane malevasuvi veel 1993. aastal, meenutades oma ulatuselt pigem 1966. aasta suve, mil esimesed rühmad asusid Eestis tööle. 

1994. aastal jõudis tollasesse parteiarhiivi u 500 kilo dokumente ja esemeid, millest korrastamise käigus moodustati kaks erinevat arhiivi Eesti Üliõpilaste Ehitusmalev ja Eesti Õpilasmalev. Kuigi Ehitusmaleva arhiiv pole täielik, on see siiski kõige täielikum malevateemaliste dokumentide kogum. Dokumentidega koos võeti arhiivi EÜE keskstaabi poolt kogutud sümboolika ja fotokogu. Viimane on omal ajal jäänud kirjeldamata ja seetõttu on riigiarhiiv palunud endiste malevlaste abi fotode kirjeldamisel facebookis (www.facebook.com/riigiarhiiv) 

Näitus, mis annab lühikese ülevaate ehitusmaleva olemusest, on koostatud EÜE arhiivi dokumentide ja esemete abil. Tutvustame Eesti Üliõpilaste Ehitusmalevat kui unikaalset ja pikaajalist nähtust neile, kes ise malevasse ei jõudnud ning pakume vaatamist ja meenutamist kunagistele malevlastele.  Näitus jääb avatud sügiseni riigiarhiivi galeriis Maneeþi 2. Avatud esmaspäevast neljapäevani kell 10.00 – 17.00, reedeti sulgeme kell 16.00. Näituse külastamine on tasuta. 

Täname toetuse eest Eesti Kultuurkapitali.

Näituse koostas Gristel Ramler.

Kujundas Madis Kivi

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp