Uus näitus Tallinna Linnamuuseumi Lastemuuseumis

3 minutit

Möödunud nädalal avati Tallinna Linnamuuseumi Lastemuuseumis Kotzebue tn.16 uus näitus „BeebiBuum!“, mis püüab heita enam või vähem nostalgilise pilgu väikelaste-vahenditele esimese Eesti Vabariigi ajast kuni uue eesti aja alguseni. Siin leidub esemeid Tallinna Linnamuuseumi, Eesti Ajaloomuuseumi, Eesti Rahva Muuseumi, Eesti Tervishoiumuuseumi  ja Tartu Mänguasjamuuseumi kogudest. Suur osa väljapandust  pärineb koostaja enda, kolleegide, sugulaste ning sõprade tagavarast.

Näha saab näiteks 1938. aastast pärinevat lehmanisast valmistatud lutti Eesti Rahva Muuseumi kogust, erinevatest kümnenditest pärinevaid lutte ja lutipudeleid,  ristimismütse ning muud riidekraami, samuti noore ema nõuanderaamatuid esimese Eesti Vabariigi ajast. Nõukogude perioodist pärinevad näited katsiku-kinkidest ning –postkaartidest. Loomulikult ei puudu väljapanekust ka mänguasjad ning beebiraamatud. Välja on pandud suur valik erinevaid beebikõrinaid, nukuvankrid, tselluloidist lelud, kaltsunukud,

1950.-1960.ndatel artellides „Tegur“ ja „Hoog“ valmistatud mänguasjad. Tähelepanu väärib näiteks 1960.ndate lõpus „Teguris“ (hilisem tehas „Polümeer“) valmistatud üks esimesi vahtkummist lelusid – näpunukk „Taat“ Eesti Ajaloomuuseumi kogust. Eriline on ka Tartu Mänguasjamuuseumile kuuluv Juhan Viidingu lemmiklelu- ratastel puidust kass, millesarnase võib ära tunda H.Männi luuleraamatu „Oakene“ 1957.a. väljaande illustratsioonilt.

Külastaja saab istuda pargipingil ning lehitseda fotoalbumeid, ajaloolisi noore ema käsiraamatuid, samuti proovida kätt nuku-beebi mähkimisel kahest eri aastakümnest pärineva õpetuse järgi. Fotomulaaži abil saab kehastuda beebiks 1950.ndate lapsevankris.

Sisenedes näituseruumi muuseumi mängutoa kaudu, võib aga ka ennast beebina tunda – lelud on hiiglasuured ja aed kõrge.

Näituse kestel kutsume ka külastajaid  annetama teema- ja ajastu kohaseid esemeid ning fotosid Tallinna Linnamuuseumi kogusse.

Olgu see väljapanek väikseks eeltõukeks ühiskonna tähelepanu suunamisel lastele – meie tulevikugarantiile.

Laste sündivusest on  saanud meie tillukese riigi ning rahva püsimajäämise võtmeküsimus. Ammu juba on aeg küps kuulutada kõik laste lisandumist soodustav riigi strateegiliseks küsimuseks number üks. Eestisse on vaja beebibuumi!

Väljapaneku koostas ning kujundas Tuuli Silber, kunstnik on Ulla Saar.

Näitus jääb avatuks septembrikuu lõpuni.

Lastemuuseumi trepigaleriis saab vaadata eelpoolkirjeldatud näitusega haakuvat Vahur Puiki fotoväljapanekut „Järeltulija“, mis puudutab omamoodi iroonilisel moel praegusel ajal aktuaalset teemat – internetti ja sotsiaalvõrgustikesse lapsepiltide postitamist. Lapsi on alati pildistatud. Kui varem jäid ülesvõtted fotoalbumisse, mida hoiti kodus sahtlis, siis nüüd on suur osa lapsi veebis esindatud juba sünnist saadik. Lapsed ise ei kontrolli seda avalikku kuvandit, mis neist tekib. Autorit on huvitanud, kuivõrd on võimalik last portreteerida nägu näitamata.

Lisainfo muuseumi lahtiolekuaegade kohta:

www.linnamuuseum.ee/lastemuuseum

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp