Näitus Ikoon kui märksümbol Nunnatornis. Loengud ja töötoad

3 minutit

Näitus IKOON KUI MÄRKSÜMBOL

Nunnatorn, Tallinn, 1.- 8. juuni 2013

Avamine 1. juunil kell 16.00

„Ikoon kui märksümbol“ on näitus ikoonidest. Ikoonid kaitsevad meid ja ühtlasi räägivad meile erinevate ajastute ja kultuuride lõimumisest. Näitus taotleb täppisteaduse ja usuteaduse dialoogi läbi semiootilise vaatevinkli. Näitusega kaasnevad loengud ja töötoad (vt lõpus).

Kaitsekäigul laskeavade vahel on reas Metropoliit Stefanuse poolt hiljuti pühakuks kuulutatud uusmärtrid, maalitud Tiina Veisseriku käega. Nõukogude võimu repressioonides sõjajärgseil aastail hukkunud õigeusu kiriku teenimisele pühendunud inimesed – preestrid, diakonid, teoloogid, nende abikaasad. Iga ikooni juures on lugu, mis räägib kujutatud isiku tööst kirikus ja kogukonnas ning lõpeb kas Siberis või mahalaskmisega.

Kui siirduda kaitsekäigult kõrgemale, Nunnatorni ülakorrusele, siis seal leiame traditsioonilises ikoonimaali tehnikas, munatempera värvidega puutahvlile maalitud ikoonid. Need on maalinud Helena Nikkanen ja Tove Ahlback Soomest, Nikita Andrejev Venemaalt ja Tiina Veisserik ning Epp Haabsaar Eestist; töödes on aimata nii vanausuliste, setude, vana-Vene kui ka keskaegse Bütsantsi traditsioone.

Piibli loomislugu ütleb, et inimene on loodud Jumala kuju järgi. Õigeusu traditsioonis suheldakse Jumalaga läbi ikooni. Ikoonidel on lisaks Kristusele kujutatud pühakuid, inimesi, kes on alles hoidnud jumalanäolisuse.

Käesoleva aastatuhande alguses on füüsikute autoriteetne enamus tunnustanud tumeenergia, meie jaoks tunnetamatu ülemeelelise ainese olemasolu. See tundmatu vägi on teadlaste arvates 75-95% meie suurest universumist.

Bioloog Jakob Johann von Uexkülli termin umwelt tähendab loomade ja taimede omailma, mille keskmeks on nad ise ja milles ei tajuta ülejäänud keskkonda, mis otseselt neisse ei puutu. Elame meiegi omailmas, olgugi et see on kogu kosmost haarav omailm.

See avastus paneb mõtlema ilmutuslikele religioonidele, kus on ikka räägitud tohutust ülemeelelisest väest, Jumalast, kes ilmutab end inimesele väljastpoolt nende omailma.
Semiootilisest vaatenurgast on ühenduslüliks ülemeelelise Jumala ja inimeste ning ülejäänud loodu vahel Jumalale sarnased pühad inimesed. Pühakute kaudu lõimibki käesolev näitus erinevaid kultuure, rahvusi, mõtteviise, religioone ja teadusharusid.

Ikooninäitus 1.-8. juunil Nunnatorni ülakorrusel ja müüri kaitsekäigus on avatud torni lahtioleku aegadel 11.00- 19.00 .

Tegevused Tallinna Issanda Muutmise koguduse majas (Suur-Kloostri 14):

1. juuni
 
Kell 12.00 Epp Haabsaare ikoonimaali töötuba 5 – 11 aastastele. Tutvustatakse Tallinna linna kaitsepühakut Püha Viktorit ja maalitakse tema ikooni munatempera tehnikas. Eelregistreerimine tel 56 230 741 või 55 919 314.
Kell 17.00 Tiina Veisseriku loeng „Ikoon kui märksümbol”.

2. juuni
 
Kell 13.00 ikoonimaali töötuba täiskasvanutele. Tiina Veisserik räägib ikoonimaali taassünnist ja maalitehnikatest.
Kell 17.00 bioloog Tõnu Ploompuu loeng „Loodus kui märksümbol”

3. juuni
 
Kell 17.00 mõttevahetus Vanalinna ja kesklinna kultuuriruumide lõimumisest.

Näituse koos töötubade ja loengutega on korraldanud MTÜ Parentum voto ac favore koos Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku ja Tallinna Vanalinna Päevade korraldustoimkonnaga.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp