Aja tuuled

2 minutit

Esmaspäeval, 3. juunil 2013 on kastellaanimajas kunstnik Tiiu Piiburi näituse „Aja tuuled“ avamine. E. Vilde muuseumi külastades, kirjaniku kodus aja muutumise hõngu hoomates, sündis näituse idee ja saabus ka inspiratsioon. 

Näitusel on 15 tööd, mis on valminud suures osas 2013. aastal. Näituse ettevalmistus algas 2012 talvel. Näitusel on õlimaalid ja ühtlasi on õlimaal ka kunstniku lemmiktehnika. Ta maalib linaõli värvidega, ilma keemiat kasutama. Selline tehnika võimaldab värvikihti hästi õhukeselt peale kanda ja hajutada.  Lisaks lõuendile peab kunstnik väga inspireerivaks veel inimkeha ja puidu maalimist. Käesoleval näitusel on kasutatud palju eesti lipu värvitoone. Ka meie kuulsad  kirjanikud Vilde ja Tammsaare on oma aegruumis näitusel esindatud, koos auväärt riigimeeste  K. Pätsi ja L. Meriga.  Suurim taasavastus kunstniku jaoks ongi Tammsaare – unistaja, kes oli väga avara mõtlemisega ning suutis lõhkuda  aja ja ruumi piire. Kunstnik ise ka mängib näitusel aegruumiga, erinevate plaanide ning perspektiiviga, mis võimaldab edasi anda muutusi. Näitusele on eelnenud mahukas sisuline eeltöö, et ajalugu väljudes raamist ei kaotaks oma tähendust ja sisu on see siis 100 aastaseks saav Estonia teater, linn, maa, kodu või kodumaa. Näitus puudutab vaid viivuks tähtsaid asju Eestimaa ajaloos.

Kunstnik kirjeldab ;“On vanasõna „kes elab minevikuta, sellel pole ka tulevikku“. Ka mina olen mõelnud – kui palju me unustame? Maalikunst on selline ajaloo aken, mis jäädvustab hetki, mida senini ajaloolased avastavad ja inimesed unustavad. Ma pole küll ajaloolane, kuid olen kunstnik ning fragmendid lõuendil on minu viis ajalugu läbi pintsli tunnetada. Minu näituse ajalooakendes ulatavad hetked kodanlikust ajast käe tänapäevale, juhtides vaataja pilgu meie ajaloo jälgedele ning üldse ajale meis ja meie ümber. „

Sobivalt erilisel viisil saavad kaasatud ka näituse külastajad. Kuna näitus sündis mõeldes Eesti Vabariigi 95. aastapäevale, siis on igaühel võimalus anda näitusele endapoolne panus ja jäädvustada sõnadesse oma tähendus nendest kolmest isamaalisest värvist: Sinine, Must ja Valge.

Näitus jääb avatuks 26. juunini 2013.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp