Auhind

2 minutit

Eelmisel aastal sai Mari Poll Londoni muusikakolledžis magistrikraadi (prof Radu Blidar), tänavu lõpetab samas õpingud artistidiplomi programmis („Artist Diploma”). Minul avanes võimalus temaga rääkida Skype’i vahendusel 16. mail, päev pärast auhinnatseremooniat ning päev enne 17. mail Norfolk House Music Roomis toimunud kontserti, kus Mari Polli saatis klaveril Jennifer Hughes.

Palju õnne! Tagore kuldmedal on väga suur tunnustus. Kuidas selle saajaid valitakse?

MARI POLL: Medalisaajad valib kuningliku muusikakolledži nõukogu igal aastal bakalaureuse- või magistriõpingute lõpetajate hulgast. Kandidaate esitatakse muidugi mitmeid, osakonnajuhatajatel on võimalus oma soovitusi anda. Arvesse võetakse erialased saavutused, mitte ainult koolis tehtu. Mulle teatati medali andmisest eelmise aasta juulis, kui lõpetasin magistriõppe. Üleandmistseremoonia korraldati aga alles nüüd.

Palun räägi oma märtsikuisest kontserdiprojektist „Britteni uurimine” („Britten: An Exploration”), kus olid nii viiulisolist kui kunstiline juht?

See oli minu kui junior fellow peamine projekt muusikakolledžis. Valisin heliloojaks Britteni, kuna ta õppis samas kolledžis ning tänavu tähistame tema 100. sünniaastapäeva. Projekti ühistööna valmis muusikateos „Benjamin Brittenist inspireeritud introduktsioon ja interluudiumid” („Introduction and Interludes inspired by Benjamin Britten”) keelpillisekstetile. Selle aluseks valisin Britteni „Neli mereinterluudiumi” ooperist „Peter Grimes”. Sellest inspireerituna kirjutas helilooja Charlotte Harding (ka tema sai mõni aasta tagasi Tagore medali) uuele teosele sissejuhatuse ning kompositsiooniõpilased Ben Ashby, Andrew Crossley, Danielle Howard ja Joanne Sy igaüks interluudiumi. Teose kandsime ette keelpillisekstetiga, kus mängisin I viiulit.

Kunstnik Jo Lewis (National Art Gallery) lõi uudisteosest inspireerituna maali, mis projekteeriti kontserdi ajal esinejate selja taha seinale ning mille originaal paigutati Britteni teatrisse. Kontserdil kõneles Brittenist ja tema loomingust dr Katy Hamilton ning helilooja Mark-Anthony Turnage juhtis ümarlauda, kus räägiti Britteni rollist tänapäeva heliloojate loomingus.

Millised on lähituleviku olulisemad ettevõtmised?

Juuni algul sõidan võistlema rahvusvahelise viiulikonkursi poolfinaali Uus-Meremaal. Juuni lõpus on Londonis minu lõpueksam ning 5. juulil saavad õpingud muusikakolledžis ametlikult läbi. Järgmisel õppeaastal täiendan ennast veel Norra muusikaakadeemias Oslos solistidiplomi programmis („Soloist Diploma”).

*

Lõpetuseks tasub märkida, et Uus-Meremaal toimuva Michael Hilli nimelise rahvusvahelise viiulikonkursi 18 poolfinalisti valiti 125 kandidaadi hulgast ning Mari Poll on teadaolevalt ainus eestlane, kes sel konkursil kunagi osalenud. Eesti publikul on võimalus Mari Polli kuulda 1. augustil Kuressaare kammermuusika päevadel, kus ta esineb koos pianistist venna Mihkel Polliga.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp