Järvamaa Muuseum tunnustab inimesi

2 minutit

Järvamaa Muuseum annab rahvusvahelisel muuseumipäeval üle muuseumi Teenete Raha Marika Rajamäele ja Rene Viljatile

Muuseumi Teenete Raha on asutatud 2005. aastal, mil täitus 100 aastat muuseumi asutamisest. Tegemist on Järvamaa Muuseumi kogus oleva haruldase mündi Rootsi Anund Jakob Sigtuna (ca 1022-1050) penni hõbedase koopiaga – rinnamärgiga.

Marika Rajamäe on Järva Teataja toimetaja kelle sulest on aastate jooksul ilmunud mitmeid mahukaid artikleid, milles on tutvustatud Järvamaale olulisi inimesi, sündmusi ja objekte. Paljud artiklid tuginevad infole, mis tallel muuseumi kogudes.

Tema positiivne suhtumine ühte kultuuri valdkonda – maakonna ajaloolisse pärandisse – on saanud teoks suure tähelepanu ja soojusega. Põnevad ja pikad lood on sündinud järjepideva uurimistööna millele on saanud kaasa aidata ka muuseumi teadurid. Need artiklid on andnud lugejaskonnale ülevaate meie maakonna eredamatest isikutest, nende tegevusest, põnevatest paikadest ja olulistest sündmustest.

Mõned artiklid viimasest aastast: „Paide vanades hoonetes võiks näha linna ehet“, „Ennistatud mööbel jääb oma aega ootama“, „Laulupidude lugu peegeldab kodupaika“, „Regilaul annab tagasi meie põlvnemisloo“, „Ka sõjaaja jõulud tõid helgust hinge“, „Fotopärand võtab kultuurist kindla osa“.

Rene Viljat on Järvamaa muuseumiga teinud koostööd ligi 30 aastat. Fotograafist ajaloohuvilisel on alati midagi muuseumile pakkuda, tema abi näituste koostamisel ja fotode kirjeldamisel on olnud hindamatu. Professionaalse fotograafina on ta läbi viinud mitmeid pildistamissessioone. Süstemaatilise  jäädvustamisega on talletatud ajaloo jaoks aukartustäratav kogus fotosid Järvamaast.

Viimane koostööprojekt „21. sajandi ametid Järvamaal“, mis on kestnud ligi kaks aastat ning mille käigus on pildistatud kümneid ja kümneid eri ameteid, jõuab huvilisteni 12. juunil näitusega „Kõik tööd on head“.

Varasemad tunnustatud: 2005 – Heino Heinlo, Jaan Remmel, Irene Rosenberg; 2009 – Paide Püha Risti kirik (asetatud tornikuuli); 2010 – Tiiu Saarist, Henn Sokk

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp