Eesti Kunstimuuseum kutsub osalema rahvusvahelisel muuseumipäeval ja -ööl

3 minutit

18. mail, rahvusvahelisel muuseumipäeval ning samal õhtul toimuval Muuseumiööl on sissepääs Kumu ja Kadrioru kunstimuuseumisse ning Mikkeli, Niguliste ja Adamson-Ericu muuseumisse tasuta. Eesti Muuseumiühingu eestvõtmisel toimuva üle-eestilise Muuseumiöö teemaks on „Öös on inimesi”, millest on inspireeritud ka toimuvad üritused ja programmid.

Laupäeval, 18. mail on muuseumikülastajal hea võimalus vaadata üle Eesti Kunstimuuseumi vahetuvad ja püsinäitused. Muuseumiööl saab valida kodule lähima või põnevaima programmiga muuseumi.

Pühapäeval, 19. mail on kõik Eesti Kunstimuuseumi filiaalid seoses riigipühaga suletud.

Kumu kunstimuuseumis on avatud püsiekspositsioon, näitus „Aedade järelelu” (3. korruse B-tiivas), viimaseid päevi on avatud näitus „Ulmelised ruumid ja linnavisioonid. Jaapani animatsiooni kõrghetked” (4. korruse B-tiivas) ning näitus „Come In. Sisekujundus kaasaegse saksa kunsti meediumina” Kumu suures saalis.

Kumu kunstimuuseumi 5. korruse kaasaegse kunsti galerii ning näitus „Mängime?!” jäävad 18. mail terveks päevaks suletuks.

Kadrioru kunstimuuseumi külastajal on video vahendusel võimalik kohtuda ajaloolise arhitektuurikeele tõlkija, sisearhitekti Mari Kurismaaga, kes on loonud 2012. aastal renoveeritud Kadrioru lossi uue siseilme. Lapsi lõbustab Jänku-Jussi õpetlik multifilm, milles tutvutakse Kadrioru kunstimuuseumi ja teiste toredate muuseumitega.

Muuseumiööl on Kadrioru kunstimuuseumis avatud püsiekspositsioon.

Näitus „Repin. Vene suurmeistri elu ja looming Soomes” on Muuseumiööl suletud.

Mikkeli muuseumi programm on pühendatud kaubandustöötajast filosoofile ja kunstikogujale Johannes Mikkelile. Miks on Mikkelit nimetatud portselani-inimeseks? Vastuse aitab leida Muuseumiööl näidatav portreefilm mehest, kes ajas omal moel äri ning kogus vana kunsti ja mööblit. Film inimesest, kes elas teadmises ars longa vita brevis est ning kinkis kogu oma kunstikollektsiooni Eesti riigile.

Publikule on avatud muuseumi 2. korruse püsiekspositsiooni suur saal.

Näitus „Lõvist leevikeseni. Animalistikat perekond Sterni kogust” on muuseumiööl suletud.

Adamson-Ericu muuseumis ilmub külastajate ette kunstnik Adamson-Eric oma 1929. aastal valminud autoportree ning kirjade kaudu. Hubase muuseumi teisel korrusel näeb Adamson-Ericu mitmekülgse loomingu paremikku. Kunstiga tegelemise võimalust pakuvad siseõu ja keldrikorrus. Esimesel korrusel on avatud eksootiline näitus „Sumi-e. Jaapani traditsiooniline tušimaal”.

Kell 19.00 ja 21.00 toimuvad Niguliste muuseumis ringkäigud Lola Annabel Kassi juhtimisel, kus räägitakse kuulsast hertsog Charles Eugène de Croyst, kelle muumia oli 19. sajandil Tallinna Niguliste kiriku suurimaks vaatamisväärsuseks. 1702. aastal surnud de Croy jättis endast maha suured võlad, mistõttu teda ei maetud. 19. sajandi alguses avastati, et hertsogi keha on mumifitseerunud ning see pandi vaatamiseks välja Bogislaus von Roseni hauakabelisse. Tema surnukeha maeti alles 19. sajandi lõpus Clodti hauakabelisse. Niguliste kiriku taastamistööde ajal 1978. aastal sängitati hertsog de Croy põhjaeeskotta.

Külastaja saab tutvuda unikaalse ajaloolise kirikukunsti kollektsiooniga ning vaadata näitust „Ars moriendi – suremise kunst”. Niguliste muuseumi Hõbedakamber on muuseumiööl suletud.

Eesti Kunstimuuseumi viie muuseumi Muuseumiöö täpse kava ja busside marsruutidega saab tutvuda aadressil www.kunstimuuseum.ee ning www.muuseumiöö.ee.

Eesti Muuseumiöö on osa üle-euroopalisest Muuseumiööst, millest Eesti võtab osa viiendat aastat. 18. mai on ühtlasi ka 36. rahvusvaheline muuseumipäev. Eestis toimuval rahvusvahelisel muuseumipäeval ja -ööl võib tasuta külastada rohkem kui 100 muuseumit ja mäluasutust üle Eesti.

Muuseumiööd korraldab Eesti Muuseumiühing koostöös ICOM Eestiga. Muuseumiööd toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, M. K. Autobuss.

Esimest korda osales Eesti üle-euroopalisel Muuseumiööl 2009. aastal, kui tähistati Eesti Rahva Muuseumi juubelit ning üle-eestilist muuseumiaastat. Toona oli muuseumiöö juhtlause „Öös on asju”, 2010. aasta teema oli „Öös on lugusid”, 2011. aastal „Öös on aardeid” ning 2012. aastal „Öös on kino”.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp