17. mail kell 15.00 Okupatsioonide Muuseumis näitust “Metsavennad!” tutvustav ringkäik kuraatoriga

1 minut

Viimast korda sel kevadel toimub reedel, 17. mail kell 15.00 näitust “Metsavennad!” tutvustav muuseumitund. Näituse kuraator Martin Andreller avab metsavendluse teemat laiemalt ning tutvustab lähemalt näitusel eksponeeritud haruldasi eksponaate.

Näitus “Metsavennad!” annab ülevaate Eesti territooriumil toimunud relvastatud vastupanust Nõukogude võimule alates 1944. aasta sügisest. Näitusel kajastatakse metsavendluse põhjuseid, eesmärke ja tulemusi nii organisatsioonilise tegevuse kui metsavendade elulugude kaudu.

Et külastajad saaksid aimu, millistes punkrites metsavennad elasid, on näituse kuraator Martin Andreller 2012. aasta välitööde käigus mõõdetud punkrivallide järgi spetsiaalselt näituse tarbeks rekonstrueerinud Põrgupõhja punkri ning taastanud kirjelduste põhjal selle sisemuse. Põrgupõhja punker oli relvastatud vastupanu koordineerimiseks loodud Relvastatud Võitluse Liidu juhtkonna staabiks.

Metsavendade igapäevast eluolu tutvustab kommenteeritud slaidfilm. Metsas elamine tähendas alalist muret toidu ja talvevarude hankimise pärast, pidevat varjamist jälitajate eest ning igatsust ja muret perekonnaliikmete pärast.

Kuna metsavendadega seotud materjali ei ole kuigi palju säilinud, siis seda väärtuslikumad on näitusel eksponeeritud esemed, millest mitmed jõuavad avalikusse ette esimest korda.

Osalemine muuseumi piletiga.

KÕIK HUVILISED ON OODATUD!

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp