SUPLEJAD EESTI KUNSTIS. Näituse avamine

2 minutit

17. mai – 5. juuli 2013 Pärnu Muuseumis

Suplejate motiiv Eesti kunstis 1920-1945

Näituse avamine reedel, 17. mail 2013 kell 16

Tähistamaks Pärnu kuurordi 175. juubeliaastat, avatakse Pärnu Muuseumis esinduslik näitus suplejate motiivi käsitlustest Eesti kunsti kuldaja kunstnike teostes. Pärnu Muuseumi, Tartu Kunstimuuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi koostöös sündinud näitus on mõeldud meeleoluka sissejuhatusena Pärnu suplushooajale, samuti on tegemist haruldase võimalusega tutvuda suure hulga Eesti kunstiajaloo absoluutsete tippteostega väljaspool Tartut ja Tallinna.

Näitus on koostatud lähtudes esteetilisest printsiibist ning valmistamaks meelelist naudingut, sugereerimaks hedonistlikke ja elujaatavaid meeleolusid ning puhast elurõõmu. Suplejate näitus püüab polemiseerida ettekujutusega protestantlikult kasinast, füüsiliste naudingute suhtes tõrksast Eesti kultuurist. Suplejad on häbitult pinnapealsed, soovides pakkuda hingetõmbepausi muuhulgas ka kunsti tunginud moraalsetest kaalutlusest, tõsistest, sügavatest, aktuaalsest, kriitilisest mõtteavaldustest.

Alasti figuurid maastikus ehk suplejad on Euroopa maalikunsti traditsiooniline žanr, mis saavutas erilise sära 19. sajandi lõpu impressionistlikus maalikunstis. Ühes prantsuse kunsti üldise aktuaalsusega leidis see läbinisti hedonistlik motiiv märkimisväärset vastukaja ka Pallase koolkonna ja selle kaasaegsete töödes..

Prantsuse maalikunstnik Edgar Degas on enda poolt kujutatud suplejate kohta öelnud, et need on „nagu kassid, kes ennast lakuvad“. Samasugusel viisil on suvises looduses kümblevaid inimkehi vaadelnud plejaad eesti kuldaja kunstnikke, kellest Pärnu näitusel on esindatud näiteks Paul Burman, Peet Aren, Anton Starkopf, Konstantin Süvalo, Villem Ormisson, Edurad Ole, Felix Randel, Eduard Wiiralt, Karl Pärsimägi, Martin Saks, Kuno Veeber, Adamson-Eric, Aleksander Vardi, Andrus Johani, Johannes Võerahansu, Eerik Haamer, Elmar Kits, Endel Kõks.

Näituse koostaja on Tõnis Tatar (Tartu Kunstimuuseum)

Näitus „Suplejate motiiv eesti kunstis 1920-1945“ on Pärnu Muuseumis avatud kuni 5. juulini 2013

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp