KAI KIUDSOO-VÄRVi klaasinäitus KONDASE KESKUSES

2 minutit

Viljandis Kondase keskuses avatakse 14. mail 2013, kell 18 KAI KIUDSOO-VÄRVI klaasinäitus “Taevased ja maised asjad II”

“Taevaste ja maiste asjade” näituse tööd on sündinud tõdemusest, et inimese elu kulgeb paratamatult siin taeva all ja maa peal koos oma kurbnaljakate ja süngetõsiste juhtumistega vaheldumisi. Ei saa taeva pilgu eest peitu pugeda ega ka maa pealt tiivaplaginal taevasse plagada. Ikka edasi tuleb minna selle kahe telje ristumiskohas olles.

Tööde läbivaks jooneks on unenäoline joonistus. Unenägudes ei ole piiri maailmade vahel, ristuvad reaalsus ja unistused. Samuti on loomingus – tööde loomine on avasilmi unenägemine. Teemad ja kujundid on jõudnud töödesse enamasti ise, kõigepealt pooljuhuslike joonistustena paberiserval ja sealt edasi läbitöötatuna klaasi.

Tehnikana on kasutatud tööde teostamisel pâte de verre sulatustehnikat, millega olen töötanud juba mitmeid aastaid, seda oma tööde tarvis mugandades ja edasi arendades. Nende tööde teostamisprotsessis on teatud sarnasusi graafika tehnikatega – tööprotsessi käigus on valmistatud piltidele justkui trükiplaadid, mida erivärviliste klaasijahude- ja purudega täites saab sulatusahju abil klaasist „tõmmise“ plaadist. Tulemuseks on värvirõõmsad ja reljeefsed „klaasiga joonistatud“  pildid Peale klaasi on kasutatud töödes ka teisi materjale – vaske, kulda, kangast, puitu jm  rõhutades ja laiendades seega piltide tähendusvälja.

Lisaks pâte de verre tehnikas piltidele on näitusel näha ka klaasimaalitehnikas  teostatud töid, mis vastanduvad eelmistele kerguse ja õhulisusega.

Osa neist töödest on valminud aastal 2011 toimunud isiknäituse jaoks Draakoni galeriis Tallinnas, mõned on ka varasemad. Vahepealsel kahel aastal on lisandunud uued tööd ja osadele töödele on see näitus esmaesitlus.

Kondase keskuses on selle väljapaneku jaoks väga paslik paik – kus siis veel tegeleda maiste ja taevaste asjadega, kui kiriku kõrval pastoraadihoones.

Kai Kiudsoo-Värv

Näitus jääb avatuks kuni 14. juulini 2013

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp