Akvarellistide Ühenduse suurnäitus Rahvusraamatukogus

2 minutit

Eesti Akvarellistide Ühendus tähistab oma 55. aastapäeva suurnäitusega Rahvusraamatukogus.

Akvarellinäitus “Värvilised leheküljed” avatakse Eesti Rahvusraamatukogu (Tõnismägi 2, Tallinn) 6. korruse näitusesaalis ja galeriis neljapäeval  9. mail kell 16.00.

Näitus jääb avatuks 4. juunini

55 aastat tagasi, 1958. aasta sügisel avati Tallinna Kunstihoones esimene vaid eesti akvarellmaalile pühendatud näitus. Esimeseks rahvuslikuks akvarellistiks tuleb küll pidada üht meie XIX sajandi esimest professionaalset kunstnikku Johann Kölerit ent XX sajandi keskel tuli okupeeritud Eestis nii mõnigi traditsioon uuesti ausse tõsta. Tollased silmapaistvad kunstnikud, kes tõid akvarellmaali taas kõrgtasemel eesti kunstimaastikule, Märt Bormeister, Aleksander Pilar, Karl Burman, Lydia Mei, Margareta Fuks ja teised on tänaseks lahkunud. Esimesel akvarellinäitusel osalenud kunstnikest on täna meiega Siima Škop ja Valli Lember-Bogatkina, kes osaleb ka näitusel.

Eesti Akvarellistide Ühendus oma 40 liikmega on elav ja tegus näituste korraldaja nii kodumaal kui väljaspool Eestit. Nagu viimastel aastatel on ühendusel tavaks olnud, esinevad ka Rahvusraamatukogus koos Akvarellistide Ühenduse liikmetega (Christel Allik, Tiia Elken, Sandra Jõgeva, Malle Leis, Ülle Meister, Tiiu Pallo-Vaik, Rein Mägar, Mall Paris, Illimar Paul, Toomas Rein, Mari Roosvalt, Marje Üksine jt) ka mitmed kutsutud külalised, nii tuntud professionaalsed kunstnikud kui kunstiüliõpilased (Albert Gulk, Eero Ijavoinen, Orest Kormašov, Ilmar Kruusamägi, Krista Laos, Gennadi Lapin, Leo Lapin, Enno Ootsing, Saima Randjärv, Martin Saar, Kadri Toom jt.).

Žüriiliikmed valisid suurele näitusele 57 kunstniku teosed, mis esindavad akvarellmaali võimaluste kõige erinevaid väljundeid.  Võib nautida nii klassikalisele akvarellile iseloomulikku poeetilist voolavat tehnikat, toonide läbipaistvaid kihistusi paberil, klassikalisi lillemaale, loodusvaateist tuletatud elegantseid kompositsioone kui üksikuid kuivas tehnikas teostatud arhitektuurseid vaateid.

Eesti akvarelliste iseloomustab täna tugev professonaalne tase ning jäägitu kiindumus vesivärvimaali. Kuna näituse teemavalik oli vaba, näeme nii urbanistlikke linnavaateid, loodusmaale, animalistikat, floristide töid, kui abstraktseid kompositsioone ja kontseptualismi.

Vees lahustuv pigment paberil annab tundliku ja kiire võimaluse jäädvustada koheselt mõnd ideed, seisundit või fantaasiat ja see võimalus on tavaliselt värviline. Tõsiseltvõetav tulemus lähtub eelkõige iga kunstniku individuaalsest olemusest ja esmapilgul lihtsana näiva tehnika valdamisest. Akvarell on üha olnud Eesti kunstnike seas polulaarne

Näituse on kujundanud Mall Paris, Marje Üksine, Mari Roosvalt ja Tiiu Pallo-Vaik

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp