Köler Prize 2013. Nominentide näitus

2 minutit

Köler Prize 2013. Nominentide näitus
 
kunstnikud:
Karel Koplimets, Paul Kuimet, Kristina Norman, Jaanus Samma, Triin Tamm
 
EKKM
Põhja pst. 35
T-P 13-19
 
Näituse avamine REEDEL, 26. aprillil kell 18.00
Näitus on avatud 27.04.–16.06

Köler Prize on 2011. aastal Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi poolt asutatud kunstiauhind, mille eesmärgiks on populariseerida kaasaegset kunsti ning tõsta esile kohalikul kunstiväljal olulisi kunstnikke ja rühmitusi. Igal aastal nomineeritakse Köler Prize’ile viis eesti päritolu või Eestis alaliselt resideerivat kunstnikku või kunstirühmitust viimase kolme aasta loomingu põhjal. 2013. aasta Köler Prize’i nominentideks on Karel Koplimets, Paul Kuimet, Kristina Norman, Jaanus Samma ning Triin Tamm.

Kunstnikud esitavad omal valikul näitusele kaks teost – ühe juba varem eksponeeritud, soovitavalt viimase kolme aasta loomingust, mida võiks ka teatud mõttes pidada kunstniku loomingut defineerivaks teoseks, ning teise spetsiaalselt Köler Prize’ile valminud või Eestis varem eksponeerimata, uue teose. Köler Prize’i võitja valib rahvusvaheline žürii näitusel esitatud tööde ning kunstnike portfoolio põhjal. Ka publikul on näitusel võimalik valida oma lemmik. Nii peaauhind kui ka publikuauhind kuulutatakse välja galal, mis toimub reedel, 24. mail. Seejärel jääb näitus veel mõneks nädalaks lahti.

 Näitusega kaasneb nii kataloog, mille koostas ja toimetas Hanno Soans ning kujundas Indrek Sirkel kui ka nominentide loomingut tutvustav dok. film “Ekraaniproovid Köler Prize`ile”. (filmi tegid Anders Härm, Reimo Võsa-Tangsoo ning Jevgeni Berežovski). Filmi saab vaadata näitusesaalis või omandada DVD kujul kaasaandena kataloogi vahel. Neljapäeval 2. mail kell 22.50 näitab filmi ka ETV2.

Köler Prize’i teeb kohalikus kontekstis eriliseks kindlasti ka see, et preemiaga kaasneb nominentide näitus ning auhinnasaaja otsustatakse paljuski eduka esinemise põhjal sel näitusel. Väheoluline pole seik, et auhinnaraha paneb välja kunstisõbralik erakapital. Nii nagu ka eelnevatel aastatel toetab Köler Prize’i Smarten Logistics AS. Publikuauhinna paneb seekord välja SALTO AB.

Käesoleval aastal antakse Köler Prize’i välja kolmandat korda. 2011. aastal võitis peaauhinna Jevgeni Zolotko ning publikuauhinna Tõnis Saadoja. Eelmisel, 2012. aastal võitis nii pea- kui ka publikupreemia Flo Kasearu. Žürii pidas samas erilise äramärkimise vääriliseks ka Marge Monko loomingut.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp