„Emakeelne Eesti, emakeelne Euroopa” II

2 minutit

24. ja 25. aprillil saab viis aastat tagasi peetud konverents „Emakeelne Eesti, emakeelne Euroopa” Väike-Maarjas järje, seekordne on pühendatud Wiedemanni keeleauhinna asutamise 25. tähtpäevale.

Tavakohaselt kuulub konverentsi kavva laureaadi ettekanne. 2013. aastal Wiedemanni keeleauhinna saanud Valve-Liivi Kingisepp räägib teemal „Eesti kirjakeele sõnavara kujundajate ja uurijate jälgedel” ning istutab keeletammikusse oma nimipuu. Konverentsi avab ja istutab auhinna aastapäeva puhul tamme ka president Toomas Hendrik Ilves.

Paarkümmend konverentsiettekannet peetakse viies plokis: õpilas- ja üliõpilasettekanded (juhatab Jüri Valge), keeleauhinna valdkondade ettekanded (Mati Erelt), leksikograafiaettekanded (Margit Langemets), fennougristikaettekanded (Tõnu Seilenthal) ja keeleplaneerimisettekanded (Peeter Päll). Eelmise, täiesti eestikeelse konverentsiga võrreldes on uus see, et külalised esinevad oma emakeeles.

Konverentsil kuuleb seega ka liivi, mari, komi, udmurdi, saami, ungari ja saksa keelt (ettekanded tõlgitakse). Konverentsist teeb veebiülekande Tartu ülikooli multimeediakeskus; Väike-Maarjas toimuv/toimunu on jälgitav nii reaalajas kui salvestatuna. Konverentsil esitletakse kogumikku „Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhind 25”, kus viimase kümne aasta kajastamise kõrval heidetakse pilk ka keeleauhinna algusele. Kirjapandut toetavad fotod ja dokumentide koopiad.

Konverentsi korraldajad esindavad Haridus- ja Teadusministeeriumi, Väike-Maarja valda, Eesti Keele Instituuti, Eesti Rakenduslingvistika Ühingut, Emakeele Seltsi, Eesti Keele Sihtasutust ja Väike-Maarja gümnaasiumi.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp