Uus

3 minutit

Televoorud on pealkirjastatud „Virtuoosne tulevärk”, „Unustamatu meloodia”, „Koos superstaariga”, „Parafraas” (kahe tuntud pala töötluse esitamine) ja „Finaal” (kolm kuni kolmeminutist pala). Kui ideega lagedale tuldi, kostis ka murelikke hääli, et noored muusikud pannakse väga raskesse olukorda: isegi tippmuusik suudab efektse miniatuuriga publikut lummata pigem lisapalaga, kui n-ö eelsoojenduseks juba esitatud tõsine kava … Nüüd, kui kaheksa paremat juba valitud, saab öelda, kuidas ülesandega hakkama saadi.

Eesti Kontserdi produtsent NEEME PUNDER: Need kaheksa valitut said kenasti hakkama, kuigi lühike enesetõestamise aeg seab kõik võistlejad korraliku pinge alla küll. Konkursi voorudes kombatakse tegelikult neid omadusi, mis on ideaalsele muusikule hädavajalikud. Võrdluseks, nii nagu meedia ei soovi enamasti kuulda kellegi pikki heietusi, vaid tahab selgeid ja löövaid vastuseid, nii on ka tänapäeva noored muusikud valiku ees, kus nad peavad mis tahes olukorras ainuõigesti käituma, olema välkkiire reaktsiooni ja hirmselge väljendusjõuga. Sel konkursil on veel üks dimensioon – avalikkusega suhtlemise õpe. See tähendab fotosessioone, intervjuusid meie tippajakirjanikega, käitumis- ja riietusjuhiseid, sajaprotsendilist pühendumist oma sooritusele mitte ainult laval, vaid ka enne ja pärast seda. Kindlasti ei jää ükski võistleja tühjade kätega, sest kõik saavad kaasa ainukordse kogemuse, kuidas tänapäeva muusikamaailmas toimida.

Olen erakordselt uhke Eesti Televisiooni üle, et nad niisuguse konkursi sihikule võtsid, ning tänan juba ette kogu nende meeskonda. Julgen loota, et ka televaatajad ei pea pettuma, sest konkurss on tõesti hästi ette valmistatud. Kõik on suureks lahinguks valmis.

Meie telekanalid on süvamuusika eetrisseandmisel üsna „ettevaatlikud”. Kas suurejooneline telekonkurss on ETV-le risk või loodate, et n-ö superstaari formaat tagab vaatajahuvi?

ETV peatoimetaja HEIDI PRUULI: Süvamuusika vahendamine televisioonis on üks omaette kunst, mis muutub koos ajaga ja otsib uusi väljendusvorme. Vaataja tähelepanu võitmise nimel tuleb järjest enam leidlikkust ilmutada. Võistluse formaat „töötab” teles hästi, tõsi küll, vaid siis, kui toimuv on vaatajaile arusaadav, tempokas ja mitte ülemäära tõsine. Akadeemilisi konkursse on maailm täis ja nendega me ei konkureeri. ETV soov on noored anded ja muusikast huvitatud vaatajad kokku juhatada. Püüame mängijaile luua hea ja toetava atmosfääri, et nad saaksid oma oskustel särada lasta. Siis võidavad kõik: noored saavad teenitud tähelepanu, vaatajad emotsioonilaengu ja klassikalise muusika sõprade ring kasvab. Vähemaga ei tahakski leppida.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp