IX Festival Ariel esitleb sefardi juutide muusikat

2 minutit

Mustpeade majas annab tänasel erilisel kuupäeval festivali Ariel raames kontserdi Iisraeli lauljatar Hadass Pal-Yarden. Üheksandat aastat järjest tutvustab Ariel maailma eri paigus elavate juutide traditsioonilist muusikat, seekord on tähelepanu all Hispaania päritolu juutide rikkalik muusikatraditsioon.

Ansambel koos laulja Hadass Pal-Yardeniga esitab sefardi juutide klassikalisel poeesial põhinevaid ladinokeelseid laule, türgi rahvamuusikat ja türgi juutide liturgiat. Lauljatar Hadass Pal-Yarden on Iisraelis resideeruv Türgi päritolu muusik, kelle südameasjaks on Hispaania ja Istanbuli juutide rahvamuusikatraditsiooni edasikandmine nii laulja kui ka rahvamuusika uurijana.

2004. aastast toimunud festivalil Ariel on üles astunud mitmeid juudi muusika tippesinejaid. 1995. aastal asutas jazzi suurkuju John Zorn täna legendaarseks saanud plaadifirma “Tzadik. The Radical Jewish Culture”. Suurem osa Arieli raames esinenud muusikuid on avaldanud oma loomingut just selle plaadifirma alt. Möödunud aastatel on festivalil esinenud mitmed väga omanäolised muusikud, teiste hulgas Jordi Savall oma ansambliga Hespérion XXI, BBC maailmamuusika laureaat ja udivirtuoos Yair Dalal, maroko päritolu kantor Emil Zrihan ning Lior Elmalech Iisraelist, Krakow Klezmer Band Poolast, David Krakauer ja Klezmer Madness USA-st, kreeka lauljatar Savina Yannatou jpt, toimunud on kunsti- ja filmiüritusi, näituseid ning raamatuesitlusi.

Festivali Ariel kunstilised juhid on dirigent Jaan-Eik Tulve ning Ilja Sundelevitš.

Vt Hadass Pal-Yarden: http://www.youtube.com/watch?v=j6DiFq64Vss&feature=related
 
IX Festival Ariel
«Istanbulis on kodu»
K 12.12.12 kell 19.00
Tallinna Mustpeade Maja
 
Hadass Pal-Yarden
ja ansambel (Iisrael)
Hadass Pal-Yarden (laul, kunstiline juht), Eliyahu Dagmi (saz), Yohai Barak (baglama), Yaniv Ovadia (saz, zurna), Moshe Nuri (löökriistad)

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp