Supilinna koostisained

2 minutit

Margus Maiste ja Veiko Berendsen analüüsivad 1897. aasta rahvaloenduse andmeid Supilinna kohta. Neil õnnestub näidata, kui mitmekihiline oli elanikkonna kooslus, lugejani tuuakse ka tollast sotsiaalset struktuuri käsitlevad andmed. Aktuaalse teema on ette võtnud Nele Nuut, nimelt elavustamisprotsessi või gentrifikatsiooniga. Sellega peetakse silmas asjaolu, et keskmise või kõrgema sissetulekuga isikud kolivad ripakile jäänud linnaossa, misläbi sealne miljöö atraktiivseks muudetakse. Supilinn on hea näide: kui veel üheksakümnendatelgi oli see paljude arvates pigem väheatraktiivne elukoht, siis nüüd tõmbab see ligi keskklassi esindajaid. Nuut käsitleb veenvalt säärase arengu mitmeid aspekte. Aliis Liin annab huvitava ülevaate Supilinna Seltsi arengust ja rollist.

Pärliks kaastööde seas on Ken Kallingu artikkel Supilinnas elava hügieeniteadlase ja meditsiiniprofessori Berhard Körberi teaduslikest uurimistöödest. Teadusajalugu võib igati põnev olla. Körber ja tema õpilased uurisid joogivee kvaliteeti seoses kooleraohuga, rohkem ma siinkohal välja ei räägiks. Anu Kannike käsitleb Supilinna etnoloogia perspektiivist ja vahendab arvukalt huvitavaid näiteid inter­vjuudest. Ele-Mari Talivee kirjutab Supilinna kujutamisest kirjanduses, on meil ju siiski olemas isegi lastekriminullid ja üks „reisijuht”. Anu Sarv võrdleb omavahel mälestusi Soome uuselamurajoonist Kontulast ja Supilinnast. Tiit Remm läheneb uurimisobjektile semiootika vaatenurgast. Kunstiajaloolane Juhan Maiste lõpetab kogumiku põneva, aga mitte alati kergesti mõistetava esseega, kus ta kasutab nii poeetilist keelt kui ka fenomenoloogia meetodeid. Lõpetuseks on reprodutseeritud veel ajaloolisi kaarte ja mõned maalid, kuid kahjuks ei ole need alati äratuntavad.

Kogumiku tugevus seisneb selle interdistsiplinaarsuses. Nagu enamasti kogumikes, on ka siin kaastööde kvaliteet ja loetavus kõikuv, mõned on natuke liiga kuivad, kuid kokkuvõttes annab see ümara pildi Supilinnast. Artiklid täiendavad üksteist ja väljaandjad on ära teinud tõesti hea töö. Seega peaks seda lugema igaüks, kes tunneb huvi Supilinna või linnaosauuringute vastu. Loodetavasti ilmuvad millalgi ka samasugused tööd Eesti linnade teiste väärt linnaosade kohta.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp