Kristi Kongi Hobusepea galeriis

2 minutit

Kolmapäeval, 05.12.2012 kell 18.00 avab KRISTI KONGI (1985) Hobusepea galeriis isikunäituse „Soovin, et ma oleksin lind“.

Kristi Kongi lõpetas 2008. aastal Tartu Kõrgema Kunstikooli maalingute osakonna, täiendas end 2007. aastal Lahti Kunstiinstituudis Soomes ja lõpetas 2011. aastal Eesti Kunstiakadeemia magistriõppe maali erialal. 2011. aastal pälvis Kristi Kongi MTÜ Noor Kunst ja Eesti Kunstiakadeemia koostöös välja antava Noore Kunstniku preemia, millega alates samast aastast kaasneb ka isikunäitus Hobusepea või Draakoni galeriis. MTÜ Noor Kunst on loodud 2005. aastal ettevõtjate Guido Sammelselg ja Armin Kõomägi poolt, eesmärgiga toetada ning innustada Eesti kunstnike kõige nooremat põlvkonda. Idee sünni juures mängisid aktiivset rolli kunstnikud ja kunstiõppejõud Kaido Ole ning Marko Mäetamm. Tänaseks kuuluvad NK rahastajate ringi ka ettevõtjad Indrek Prants, Sven Mansberg ja Rene Kuulmann.

 „Reaalsus vaheldub illusiooniga, tegelikkus unenäolisusega, konkreetsus ebakonkreetsega. Pinnased kõiguvad, tasandid muutuvad, aeg rullub edasi, siis hüppab tagasi, muutub ajatuks… Ja äkki – mõte katkeb.“ (Voldemar Panso)

Kui eelmisel, 2010. aastal Draakoni galeriis toimunud isikunäitusel „transformaator“ eemaldus Kongi varasemale loomingule valdavalt iseloomulikust abstraktsusest ja pöördus realistliku kujutuslaadi poole, siis avatava näituse teostes on Kongi osaliselt taas tagasi abstraktse maalikäsitluse ja sellega kaasnevate värviprobleemide juures. 
Kristi Kongi: Eelmistel kordadel olen tegutsenud / maalinud asjapõhiselt. Nüüd on asjadest järele jäänud abstraktsem lahendus – nende asjade/esemete värv – tegemist on värviskeemidega. Projekt on alguse saanud ühest esemest – mängutoosist. Mängutoosis olevad keerlevad kujukesed on ühtedeks peategelasteks – sümbolilises mõistes peategelased. Kogu näituseprotsess on minu jaoks olnud nagu ärkveloleku ja unenäos oleku vahel. Reaalsustaju on koondunud veidrasse punkti. Ümberringi on kõik justkui voolav ja hägune. Aega justkui pole. Alles on jäänud see üksainus praegune hetk.

Näitus jääb avatuks 17. detsembrini 2012.

Tänud: Ahti Lill, Art Allmägi, Tiit Kongi, Teele Strauss, Holger Loodus, Marta Stratskas, Neeme Külm, Reimo Võsa-Tangsoo, Anu Vahtra, Johannes Säre.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital, Straips OÜ, MTÜ Noor Kunst, Eesti Kunstnike Liit, Eesti Fotokunstnike Ühendus.

Näituseid Hobusepea galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp