Fragmente eesti tõlkeloost. Nõukogude aeg

2 minutit

13. detsembril kl 14-17 toimub Tartus Eesti Kirjandusmuuseumi konverentsisaalis (Vanemuine 42) seminar “Fragmente eesti tõlkeloost. Nõukogude aeg” millele järgneb ajakirja Methis. Studia humaniora Estonica 9/10 (tõlkeloo erinumbri) esitlus. 

Nõukogudeaegse Eesti tõlkeloo uurimine on üsna keeruline, aga äärmiselt huvitav, sest tollased ühiskondlikud ja poliitilised olud kajastuvad otseselt tõlkestrateegiates, tõlketoodangus ja selle vastuvõtus. Ühelt poolt mängisid ideoloogiliselt laetud tekstide tõlked olulist rolli uute mõttemallide ja ühiskondlike tavade juurutamises ehk Eesti sovjetiseerimises. Teisalt kujutas eriti väliskirjanduse tõlkimine terve Nõukogude perioodi vältel tõsist väljakutset Eestile peale surutud kultuurilisele isolatsioonile, tagades sellega kasvõi ideelise sideme säilimise vaba maailmaga. 

Seminaril astuvad üles Aile Möldre, Katre Talviste, Anne Lange, Peeter Torop ja Daniele Monticelli, kes küsivad, mida ja kuidas Nõukogude ajal tõlgiti, millist mõju avaldas tsensuur tõlgitavate tekstide valimisele ja tõlgete kujunemisele, milliste valikute ees seisid tõlkijad ja milline oli nende positsioon Eesti kirjanduslikus süsteemis, kas ja kuidas oli võimalik tõlgete kaudu osutada Nõukogude võimule vastupanu ja milliseks võis kujuneda tõlgete vastuvõtt ja mõju vastuvõtvale kultuurile. Seminar jätkab “Fragmente eesti tõlkeloost” seminaride sarja, millele pani aluse 2010. aastal Tallinnas toimunud seminar “Tõlge ja/kui retseptsioon”. Seminarile järgneb ajakirja Methis. Studia humaniora Estonica 9/10 (tõlkeloo erinumbri) esitlus, mille käigus võtavad sõna ajakirja peatoimetaja Marin Laak, TÜ Kirjastuse direktor Ivo Volt ja erinumbri koostajad Anne Lange ja Daniele Monticelli. 

Seminar ja esitlus on kõikidele avatud. Pole vaja ennast eelnevalt registreerida. Üritust korraldavad Tallinna Ülikooli germaani-romaani keelte ja kultuuride instituut ning Eesti Kirjandusmuuseum. Korraldamist toetavad ETF grant nr. 8152 “Tõlkijad kultuurirepertuuari (ümber)kujundajatena”. 

Info: Daniele Monticelli, daniele.monticelli@tlu.ee (5037536)  

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp