Eesti muusika päevad 2007

2 minutit

“Olen üks suur kõrv” tavatsetakse öelda, kui midagi tähelepanelikult kuulata kavatsetakse. See, mis kõrvast tegelikult sisse mahub, sõltub paljuski sellest, mis on kõrvade vahel.

Eestlase kõrvade vahel heliseb juba aastaid Veljo Tormise helistatu. See, et Meister juba aastaid uusi helindeid ei loo, on kõrvaline asi. Oluline on, et allikas, millest Meistri teosed on ammutatud, on kaugel kuivamisest. Selle heaks tõestuseks on Aivar Tõnso juhitud Tormise teoste töötluste tegemine alternatiivmuusikute poolt.

Sellest samast allikast, ehkki varjatumalt, looduvad teisedki festivali uudisteosed. Et sealt ka elektri abil vett saab pinnale tõsta, tõestab e-ERSO kontsert eesti e-heliloojate e-teostega. Elektroonilise rüü Margo Kõlarilt on seal saanud ka Heino Eller, kes hoolimata oma 120aastasest heliloojastaažist on festivalil leidnud koha nii kontserdisaalides kui teatrilaval Indrek Hirve näitekirjaniku sule läbi. Ning nimetatud maestro enda sõnade kohaselt on jällegi levilaulude kirjutamiseks parim aeg pühapäeva pärastlõuna. Olav Ehala juhitud ansambel katsetab popmuusika loodumise prime-time’il ka nende esitamise võimalikkust pühapäevasel kontserdil “EMP-Unplugged”.

E-lavad ja tegutsevad e-esti heliloojad on paljude arvates aga puhas kuulu- või muinasjutt. Ammu väljasurnud õilsast rassist on tavaks luua legende ja ballaade. Et aga luust ja lihast ballaadi autor ise saalis ilmneda võib, saab tõestuse RAMi kontserdil.

Miks minna otse, kui saab kõrvalt? Sinna kategooriasse võiks liigitada eesti tänase elektronmuusika. Masinatega mässamine nõuab tihtilugu rohkem aega ja närve kui traditsiooniliselt armsa interpreedi palkamine. Ja kunagi ei tea, kumb sind lõpuks tänulikumalt teenib…

Tormise saamine festivali heliloojaks on lausa looduslik valik. Sest kes oleks ometi veel ehtsam eesti helilooja. Kes aga arvab enese Tormise muusikat juba läbi ja lõhki tundvat, võib saada üllatuse osaliseks festivali lõpus ettekandele tulevat ooperit “Luigelend” kuulates. Sellest lõppakordist jääb kõrvade vahele helisema hoopis üks teine helimaailm.

 

 

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp