Astrid Nõlvak ja Eike Vellend tegid rahvalauludest plaadi „Mõisnik ja lambrine“

2 minutit

Astrid Böning-Nõlvak ja Eike Vellend panid plaadile lüürilised rahvalaulud, mille teemaks on mõisa ja küla vahelised suhted pisut teisest vaatenurgast, kui neid tavaliselt nähakse. Plaadi esitlustuur saab alguse nädala pärast, 2. detsembril ning jõuab kümnesse maakonda.

„Sellel plaadil toome teieni laulud, mis jutustavad põnevaid lugusid möödunud aegadest. Laulud, mis püüavad edasi anda tundeid ja mõtteid kahest küljest – nii mõisa- kui talurahva silme läbi nähtuna,“ kirjeldab plaadil viit eri pilli mängiv Astrid Böning-Nõlvak.

Eesti pärimusmuusikas leiduvatest põnevatest tekstidest inspireeritud plaat viitab sellele, et kuigi mõisa ja talurahva suhteid nähakse reeglina vastuoluliste ja mitte eriti sõbralikena, on mündil ka teine külg. Oli neidki mõisnikke, kes talurahva arengut ja haridust toetasid. Lisaks oli ka tollal võlusõna – armastus – mis ei küsinud aega ega kohta, seisusest rääkimata. Paraku küll seetõttu ka sageli õnnetult lõppes…

Kahe rahvamuusiku loodud plaadil on 12 lugu, mis leitud nii Eesti Rahvaluule Arhiivist, Ingrid Rüütli koostatud kogumikust „Eesti uuemad laulumängud“ kui ka kuuldud pärimusena. Plaadi nimilaul on kuuldud Jaan Söödilt. On ka selliseid, mis seni avalikkuse ette jõudnud ei olegi.

Astrid Böning-Nõlvak, kes plaadil laulab ning mängib kaht kannelt, karmoškat, mandoliini ja parmupilli, on õppinud Pärnu Muusikakoolis ja lõpetanud Viljandi Kultuuriakadeemia rahvamuusika eriala. Ta on esindanud ansambli Neiokõsõ koosseisus 2004. aastal Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel Istanbulis. Astrid töötab rahvamuusikaõpetajana Hiiumaal Käina Kaunite Kunstide koolis ja korraldab pärimusmuusikafestivali Hiiu Folk.

Eike Vellend, kes astub plaadil üles laulu ja viiulimänguga, on õppinud Kose Lastemuusikakoolis ja Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis ning osalenud folkansamblis Pillipiigad ja Eesti Noorte Viiulikooris.
Plaadi salvestuse taga on Jaane Lend ja Indrek Patte, kujunduse on teinud Kristjan Allik ning fotod Toomas Tuul, Enn Sutting ja Timm Rannu.

Kokku annavad Astrid ja Eike detsembri ja jaanuari jooksul üle Eesti vähemalt 11 kontserti. Kontserttuur saab alguse tuleval pühapäeval, 2. detsembril kell 18.30 Tallinnast Glehni lossist. Detsembris kuulevad kontserti ka tartlased, hiidlased ja pärnakad. Jaanuaris jätkub tuur Saare-, Viru-, Järva-, Viljandi- ja Valgamaal. Piletid tulevad müüki Piletilevi müügikohtadesse ja kohapeal tund enne algust. Kuni 7-aastased lapsed pääsevad kontserdile tasuta.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp