Panula konkursi laureaat TKO peadirigendiks

2 minutit

Viimased nädalad on toonud mitu huvitavat uudist meie muusikamaailmast. Alustan lõpust: eelmisel reedel, 16. novembril sai läbi viies Jorma Panula dirigentide konkurss, mille võitjateks kuulutati eesti dirigent Risto Joost ja sakslane Tobias Volkmann. Mõlemad dirigendid jäid jagama teist preemiat. Peale nende kahe otsustas žürii välja anda veel ühe eripreemia, mis läks soomlasele Tapio von Boehmile. Tänavune konkurss oli osavõtjate arvu poolest rekordiline: eelvooru laekus 125 sooviavaldust, mille põhjal valiti finaalvooru 20 osavõtjat.

Panula konkurss on praegu Euroopas üks prestiižikamaid dirigentide võistlusi, mille eestvedaja on „maestrote maestroks” nimetatud Jorma Panula, kelle dirigeerimisklassist on pärit hulk tänaseid tippusid nagu Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Mikko Franck, Olari Elts, Osmo Vänskä ja paljud teised. Konkurss toimub iga kolme aasta järel ning selle varasemad laureaadid on meilegi hästi tuttavad. Esimesel, 1999. aasta võistlusel sai esikoha Olari Elts ja kolmanda Dmitri Slobodenjuk, kes on viimastel aastatel korduvalt ERSOt juhatades meie muusikapublikut rõõmustanud. Varasemate võitjate hulka kuuluvad veel Eva Ollikainen Soomest, Vytautas Lukočius Leedust ja Jordan Kamdžalov Bulgaariast.

Vaid kaks ja pool nädalat enne konkursivõitu toimus teinegi meie muusikaelu oluline sündmus: Risto Joost kirjutas alla lepingule, mille kohaselt asub ta 2013. aasta sügisest Tallinna Kammerorkestri peadirigendiks. Seda sündmust võib tõepoolest kauaoodatuks nimetada, on ju TKO töötanud juba üle kümne aasta peadirigendita ning kontserdipublik teab, et just Risto Joosti juhatatud kontserdid on viimastel aegadel pakkunud neid kõige rõõmustavamaid ja eredamaid hetki.

Peadirigendina peab Joost väga oluliseks kujundada kammerorkestri kontserdihooajad omanäoliseks, publikule põnevaks ja orkestrile arendavaks. „See on suurepärane orkester, millega mul on palju plaane ja ideid. Praegune ülesanne on nende ideede hulgast parimad välja sõeluda,” on Risto Joost öelnud.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp