umus räägivad Tallinna Moemaja moekunstnikud nõukogude aja moest

2 minutit

Kolmapäeval, 21. novembril kl 18 kutsub Kumu kunstimuuseum kõiki huvilisi kohtumis- ja mälestusteõhtule „Moekunstnikud meenutavad” näitusel „Mood ja külm sõda”. Moekunstnikud Krista Kajandu, Tiiu Kreis ja Leida Voll vestlevad Eha Komissaroviga 1960.–1980. aastate Tallinna Moemaja näitel Nõukogude Eesti moe arengutest ja taotlustest. Osalemine muuseumipiletiga.

„Sel õhtul meenutavad kolm Eesti moekunsti grand old lady’t Tallinna Moemaja ja ajakirja Siluett ning kirjeldavad moekunstniku väljavaateid ja võimalusi,” ütles Kumu hariduskeskuse juhataja Piret Lindpere. „Moekunstnikud jagavad oma mälestusi igapäevasest tööst Tallinna Moemajas ning räägivad, kuidas kohustusliku toodangu kõrval sündis elitaarsem mood, viidi läbi moedemonstratsioone ja milliseid ettekirjutusi tegi kunstnikule tööstus.”

Temaatilise mälestusteõhtu vestlusteemadeks on ka tolleaegsed käsuliinid ja piirangud, tsensuur ja tegutsemisvabadus, tööõhkkond, informeeritus, rõivamood, aksessuaarid, jalatsid ning nende tootmine. Samuti püüavad kunstnikud vastata küsimusele, mida üldse oodati nõukogude moekunstnikult.

„Muuseumisõpradele, kes on juba näitust külastanud, on see hea võimalus tutvuda näitusega „Mood ja külm sõda” uuest vaatenurgast. Muidugi anname me sõna ka publikule, kellest loodetavasti paljud mäletavad ennast selle keerulise ajajärgu moehoovustes. Nostalgia on sel õhtul lubatud!” lisas Lindpere.

Moekunstnik Krista Kajandu lõpetas ENSV Riikliku Kunstiinstituudi 1967. aastal, töötas alates 1969. aastast Tallinna Moemajas, sellest aastatel 1983–1994 peakunstnikuna.

Nahakunstnik Tiiu Kreis lõpetas ENSV Riikliku Kunstiinstituudi 1962. aastal, tema esimeseks töökohaks oli jalatsivabrik Kommunaar ning alates 1965. aastast, kui Tallinna Moemajja loodi jalatsite osakond, oli seal kunstnikuks.

Moekunstnik Leida Voll töötas Tallinna Moemaja konstruktorina aastatel 1959–1985.

Eesti Kunstimuuseum tänab koostöö eest näituse toetajaid: Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Baltika Group, Ivo Nikkolo, Tallinna Kaubamaja, LAWIN, ajakiri Mood, Ameerika Suursaatkond Tallinnas ja BLRT Grupp, Liviko, Eesti Rahvusringhääling.

Näitus „Mood ja külm sõda” on Kumu kunstimuuseumis avatud 20. jaanuarini 2013.

Üritus toimub publikuprogrammi „Pikad kolmapäevad Kadriorus” raames, mis kestab Eesti Kunstimuuseumi Kadriorus asuvates muuseumides 2012. aasta oktoobrist 2013. aasta aprillini, kui Mikkeli muuseum ja Kumu kunstimuuseum on kolmapäeviti avatud kuni kella 20.00. Kadrioru kunstimuuseum on remondi tõttu suletud.

Üritused toimuvad:
Iga kuu 1. kolmapäeval Mikkeli muuseumis
Iga kuu 2. ,3. ja 4. kolmapäeval Kumu kunstimuuseumis

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp