Tartu Kõrgema Kunstikooli skulptuuriosakond toob päevavalgele sahtlisse jäänud tööd

3 minutit

“Sahtlisse raiutud kivi”
Avamine 19. nov kell 17
Galeriis Noorus

Esmaspäeval, 19. novembril kell 17 avatakse galeriis Noorus  Tartu Kõrgema Kunstikooli (TKK) skulptuuriosakonna näitus “Sahtlisse raiutud kivi”.  Näitusel eksponeeritakse peamiselt skulptuure, mille materjaliks on graniit, dolomiit, betoon, keraamika. Samuti on esindatud traditsioonilises metallivalutehnikas valmistatud skulptuurid.

Näitus on installatsioon ruumis ja samuti ka ajas, sest nagu aeg näitab, võrdub aeg kivis ajatuse ja aegumatusega. Ei ole vana ja ei ole uut. Kivi peab meeles, ning aeg hoiab alles – või vastupidi?

Näituse pealkirjaks on “Sahtlisse raiutud kivi” sellepärast, et mitmed  näitusel eksponeeritud tööd ei ole avalikkuse ette varem jõudnud. Veel polnud nende aeg. Paralleele saab tuua sellega, et luuletajad kirjutavad luuletusi sahtlisse. Aga mida teeb skulptor? Miks ja millisel hetkel saab skulptuurist teos iseeneses, ta sulgub sahtlisse ateljeenurgas, kooli- või koduhoovis?

Näitusel “Sahtlisse raiutud kivi” on vaatamiseks traditsioonilistes materjalides skulptuurid mis on valmistatud TKK skulptuuritudengite ja õppejõudude poolt. Tööde valmimise aeg ei ole täpselt määratletud. Tähtis on koht ja ühismõte ja selle jõud. On töid neilt, kes veel praegu õpivad, kui ka
neilt, kes lõpetanud või keda enam meie hulgas ei ole…

Skulpturaalsete vahenditega loob kunstnik keskkonna, kus on ühendatud tööstuslik minimalistlik ratsionaalsus lopsaka lennukusega, raamistatus loob kooslusi ideede idealismiga, personaalsust lisab looja elutunnetus ja käekiri. Siin on valik töid, kus mõte mängib valguse ja varjuga.

Näituse kujundus arvestab rõhutatult ruumi eripäraga. Vastavalt materjalile on taiesed rühmitatud ja moodustavad suuremaid skulptuurigruppe. Näituse eriline valgustus kujundab tasapinnaliselt tervet ruumi. Seintelt saab vaadata, kuidas aeg mängib kividega omatahtsi, raiub aegluubis osadeks või liigutab kui liiva. Selles kajab uue aja hääl.

Sõna-aeg võib tulla või mitte tulla, sõna võib õhku hajuda või kaotsi minna. Kas tõesti käsikirjad ei põle? Aeg on sõna sügavuse proovikivi. Skulptuuris aeg peatub või liigub aegamisi. Skulptuur seisab sillana mineviku ja tuleviku vahel. Aeg võtab seal aja maha. Inimese aeg on üürikene, looja jääb kivis igavikku püsima. Kunst elab edasi ka siis, kui ta on sahtlisse jäänud ja rambivalgusesse veel pole tõstetud.

Näituse kuraator on Teet Suur.

Näitus on galeriis Noorus avatud 19. nov – 8. dets 2012.

Galerii Noorus asub Tartus, Riia 11. Galerii on avatud T-L kell 11-18.

Näituse külastamine on tasuta.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp