Isadepäeva lauamängupäev Niguliste muuseumis

2 minutit

Pühapäeval, 11. novembril algusega kell 13 toimub Niguliste muuseumis mängupäev, kus luuletaja ja mängumeister Asko Künnap tutvustab lauamängu „Danse Macabre”. Seejärel on kõigil soovijail harukordne võimalus mängida Bernt Notke „Surmatantsu” maalist inspireeritud lauamängu kuulsa teose ees Niguliste muuseumi Antoniuse kabelis. Väiksemad külastajad saavad koos muuseumi haridustöö kuraatoritega (eesti ja vene keeles) meisterdada ja joonistada. Mängupäeva lõpetab kell 16 algav orelipooltund. Osalemine muuseumi sooduspiletiga, koolieelikutele on sissepääs tasuta.

„Niguliste tähistab isadepäeva sel aastal teistmoodi mängupäevaga, kuhu ootame suuri ja väikesi muuseumisõpru. Loodame, et sellest saab uus traditsioon,” ütles Niguliste muuseumi kuraator Merike Kurisoo. „Niguliste muuseumi kõige tuntumaks teoseks on Bernt Notke kuulus maal „Surmatants” 15. sajandi lõpust, mis on olnud ajendiks ja aluseks mängumeistrite Asko Künnapi ja Priit Isoki lauamängule „Danse Macabre”. Haarav ja õpetlik lauamäng aitab avada ka surmatantsu maalil kujutatu tähendusi ja vaadata teise pilguga ühte hiliskeskaegset teost.”

Lauamängus „Danse Macabre” (pr ’surmatants’) mängivad Tantsijate hingede eest kaks mängijat, kes kehastuvad Jumalaks ja Kuradiks. Mõlema eesmärk on saada endale nii palju Tantsijate hingi kui võimalik. Mida tähtsam tegelane, seda rohkem tema hinge eest punkte saab. Hingede võitmiseks asetavad Jumal ja Kurat kordamööda panuseid, piiluvad teineteise panuseid või Salatantsijate kaarte ning üritavad kõikvõimalikul viisil üksteisele vingerpussi mängida. Mängu lõpul vaadatakse tantsijate hinged üle, loetakse punktid kokku ja kuulutatakse võitjaks mängija, kes suutis rohkem punkte korjata.

„Lauamängupäev on seotud ka Nigulistes hingedepäeval avatud näitusega „Ars moriendi – suremise kunst,” lisas Kurisoo.

Kõigil külastajatel on võimalus uue näitusega tutvuda ning avastada väljapaneku raames avatud põnevaid müürikäike. Ühes käigus on sisse seatud väike kinoruum, kus saab vaadata näituse temaatikaga seotud filmikollaaži Eesti ajaloolistest mängufilmidest.

Osalemine sooduspiletiga.
Täiskasvanud 2 €, õpilased ja pensionärid 1,2 €, koolieelikud tasuta.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp