aire Nurga ateljeeloeng 22. oktoobril Tartu Kunstimajas

2 minutit

ART IST KUKU NU UT haridusprogramm.
 
Esmaspäeval, 22. oktoobril algusega 18.00 toimub Tartu Kunstimajas (Vanemuise 26) maalikunstniku ja Tartu Kõrgema Kunstikooli õppejõu Kaire Nurga ateljee-loengute raames  „Toomiku-loeng 4 (Tühjuse temaatika)“.*
 
Toomiku-loeng 4 keskendub Jaan Toomiku ruumiinstallatsioonile „Aknad“ (1993, Tallinna Kunstihoone galerii), sj nii autori loominguloolises kontekstis kui ka mõiste „tühjus“ kontekstis.
 
Kõrvutav/eristavalt vaadeldakse Yves Kleini „Tühjuse“ näitust („Le Vide“ 1958) ja Armani „Täis“ näitust („Le Plein“ 1960; mõlemad Iris Clert’i galeriis Pariisis.)
 
Tühjuse fenomeni orientaalse käsitluse avamiseks: korealanna Koo Jeong A ja jaapanlanna Hiroharu Mori teose näited. Samuti Anish Kapoori skulpturaalseist seiklustest.
 
Tekstidest on tühjuse (idee) kompamisse kaasatud (13) (2012) kataloogi „Das Buch der Bücher“ („Raamatute raamat) essee No 099 Karen Baradilt.
 
Tühjuse aspektist ka ülevaade Toomiku maaliloomingus objekti ja tausta seoste muundumistest läbi loomingu; millal ja miks nn „tühi taust“, mida sisaldab endas nn „tühi taust“.
 
Kõrvalpilk ikoonimaali „tühjale“ taustale, samuti Kaspar David Friedrichi maastikele.
 
Ühtlasi tõstatame küsimuse ameerika 1950/60ndate nn värviväljamaali seostest „tühjuse“ mõistega.
 
Kõik huvilised on oodatud.
 
PS. Loengust osa saama tulles palun võtke kaasa mõni oma – konkreetne! – tühjuse-tajumus või –kogemus.

*Kokku kavas Jaan Toomiku loomingust 8 ateljee-loengut.

ATELJEE-LOENGU  VORM
 
Ateljee-loengud on teatud AVATUD ATELJEE situatsioon.
 
Ateljeeloengu VORM on võimalikult süntees- ja multivorm, hõlmates loengut, vaba vestlust-arutelu-ettepanekuid-loovprojekte, performance’likke elemente, jne, mh suupistet + teed.
 
ATELJEE-LOENG on autori-algatus, põhineb paljude erinevate loenguvormide ja õpetamismetoodikate läbipraktiseerimisel;  eesmärk on rohkete kõrvutuste ja probleemipüstituste kaudu teha võimalikult tajutavaks spetsiifiliselt (kaasaegne) kunstiline keel / sõnum.
 
Ateljee-loengu vorm on avatud muutustele, sh vastuvõtlik kuulajate ettepanekutele.
 
 Ateljee-loengud toimuvad konkreetses ateljee-keskkonnas, Tartu Kunstimaja 34 m²-lises ateljees, mis aastatel 1959-94 kuulus Ilmar Malinile, alates a-st 1996 – Kaire Nurgale. AVATUD ATELJEE SITUATSIOON hõlmab/sisaldab mh ka kohapealset isiklikku kunstiraamatukogu ja peamisena – vahetut loovkeskkonda ühe konkreetse ateljee näol Kunstimaja kui terviku kontekstis (koos kõigi selle ateljeede ja näituseruumidega).
 
Loenguruumi mahutavus optimaalselt ca 20-25 inimest.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp