Paabel tegi puhta töö

2 minutit

Kuid aasta parima instrumentalisti preemia pälvis siiski löökpillimängija Tõnu Tubli, kes on tuntud ka mitmest teisest koosseisust. Parima laulja tiitli omanikuks sai ansambli Paabel laulja Arno Tamm, kes on „kibe käsi” folkansamblite kõrval ka jazzlauljana. Paabel pälvis ka aasta parima bändi tiitli. Hea on tõdeda, et silmapaistvatest bändidest Eestis puudust pole: Zetod, Ro: Toro, Oort, Svjata Vatra ja mitmed teised on kõik põnevad kollektiivid. Miks Paabel nii erilisena esile tõusis – olid ju erilised ennegi ja nende kaks eelmist albumit on samuti olnud väga menukad? Nad on saavutanud küpsuse ja löögijõu, nende improvisatsioonidel on haaret, lugudel sügavust ja esitusel mõjuvust. Viimase plaadi „Üle järve” lugude seas on seadete kõrval oluline ka ansambli muusikute omalooming, plaat pälvis aasta albumi etnokulbi. Viienda etnokubli tõi Paabelile kompositsioon „Noor kukk”, kus oma head maitset ja improvisatsioonioskust said näidata kõik muusikud.

Paabel tegi tänavu puhta töö. Eesti Pärimusmuusika Keskus tunnustas plaadifirmat Õunaviks, kes on vaevaks võtnud pärimusmuusikat talletada ja üle Eesti laiemalt tutvustada.

Folgirahvas rõõmustab kindlasti, et iga aastaga on lõikus rikkalikum ja mitmekesisem. Mõistagi on selles „süüdi” nii TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kui ka Ando Kiviberg ja tema meeskond. Nad oskavad lõkkele puhuda läbi sajandite hoitud tuld ja äratada tuhandetes noortes südametes rahvamuusika vaimustust. Galaõhtu jätkuks sai publik kuulata ansamblit Puzle: kultuuriakadeemia tudengid olid vaevaks võtnud laulda rohkem kui nelikümmend aastat tagasi ansambli Collage esituses kõlanud rahvamuusika seadeid oma versioonis, mis tõestab veel kord rahvamuusika erakordset elujõudu ja vajalikkust ka meie mõttemaailmas.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp