Pealelend. Jüri Allik

2 minutit

Madis Masingu kirjutis, mis oli suunatud Tartu ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna psühholoogia instituudi vastu, tingis ka mõned küsimused psühholoogia instituudi juhatajale Jüri Allikule.

Madis Masing kirjeldab oma kogemust ülikoolis psühholoogia õppimisest üsna kriitiliselt. Missugune on tema kokkupuude Tartu ülikoolis õpetatava psühholoogiaga?

Madis Masing visati edasijõudmatuse tõttu ülikoolist välja. Kui ma õigesti mäletan, siis ei olnud ta võimeline sooritama isegi paari eksamit.

Madis Masing on oma esinemistes ja kirjutistes osutanud Jure Biechonski nimelisele isikule, kelle tutvustuses on ka viidatud, et tegu olevat Tartu ülikooli külalisõppejõuga. Milline on nende kahe inimese, Masingu ja Biechonski ühine kokkupuude Tartu ülikooliga? Kuidas suhtuvad ülikooli psühholoogid neisse?

See on üheselt selge: Jure Biechonski ei ole kunagi olnud Tartu ülikooli külalisõppejõud ega ole ülikooli kutsel kunagi siin loenguid pidanud. Ma ei saa välistada, et eksmatrikuleeritud üliõpilase Madis Masingu kutsel on ta viibinud Tartu ülikooli ruumes ja kohtunud seal mingi hulga üliõpilastega. Igaüks, kes väidab, et Biechonski on praegu või on kunagi olnud Tartu ülikooli külalisõppejõud, lihtsalt valetab.

Teaduse ja ebateaduse vahele piiri sättimine on oluline. Meelevaldsete, ise endale omistatud tiitlitega on küllalt lihtne inimestega manipuleerida. Petised müüvad ju muu hulgas ka raamatuid ja juhendeid, kuidas ehitada igiliikureid, ja inimesed ostavad neid. Milline peaks olema teaduses edukate, tunnustatud õpetlaste roll selle piiri seadmisel?

Tuleb vaid korra vaadata YouTube’i märksõnaga „Masing–Biechonski”, et näha väga primitiivset äriskeemi, mis ei erine millegi poolest tsirkuse või hüpnotisööride omast. Miks annab Sirp vabatahtlikult maksumaksja raha arvelt oma veerud selle reklaami teenistusse?

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp