Arhitektuurimaailm

3 minutit

Eesti Arhitektide Liit tähistab oma 91. sünnipäeva arhitektuuri aastanäitusega „Lasn” Tallinnas arhitektuuri- ja disainigaleriis (Pärnu mnt 6). Näitus avatakse 18. oktoobril kell 18.

„Arhitektide liit on tegus loomeliit, kes ka omalt poolt arendab Eesti riigi ruumilist keskkonda loominguliselt ja jätkusuutlikult. Arhitektide sõnum on lihtne: targalt planeeritud ehitised parandavad meie kõigi füüsilist ja vaimset heaolu,” ütleb EALi esimees Peeter Pere.

Arhitektide liidu aastanäituse keskmes on Tallinna üks aktuaalsemaid teemasid – Lasnamäe magala. Näitus koosneb üheksast maketist, millest igal on kujutatud ühe kuraatori valitud arhitektide grupi ühe kvartali visioon. Oma idee esitavad näitusel Alver Arhitektid, Allianss Arhitektid, Salto Arhitektuuribüroo, Kavakava Arhitektid, Kamp Arhitektid, Stuudio Tallinn, B210 ning noorte arhitektide grupp, kuhu kuuluvad Sille Pihlak, Kadri Kerge ja Alvin Järving.

Näituse kuraator Reedik Poopuu: „Arhitektide liidu aastanäituse teema on Tallinna suurim linnaosa, millele on osaks saanud ebaproportsionaalselt vähe tähelepanu, seda nii arhitektide kui üldsuse poolt. Lasnamäe on pooleli, isegi ehitatud mikrorajoonides on suurem osa avalikke funktsioone puudu. Sotsiaalselt normaalne käitumine arhitektide poolt on otsida viise, kuidas teha see rahva poolest rikas, kuid keskkonnana vaesem linnaosa inimsõbralikuks. Vältimaks Lasnamäe varasemas projektis tehtud valearvestust – üldistust – on näitus kvartali skaalas. Kvartal vihjab ühelt poolt vastandumisele vabaplaneeringuga, mis on praeguse Lasnamäe kõleduse alus, teiselt poolt kujutab kvartal endast linnalikku elamisvormi, mille keskel on koduõu. Üheksa arhitekti on esitanud oma arusaama kuidas vabastada see keskkond praegustest puudustest, nii et Lasnamäe oleks kodusem või vähemalt linnalikum. Kui palju ühtib see Lasnamäe tegelike soovide ja vajadustega, jääb iga näitusekülastaja enda otsustada.”

Arhitektuuribüroo Kaos Arhitektid valiti esinema rahvusvahelisele arhitektuurinäitusele „Avaliku ruumi nimel” („In Favour of Public Space”).

Arhitektuuribüroo Kaos Arhitektid valiti osalema rahvusvahelisele arhitektuurinäitusele, mis tutvustab kevadel kulmineerunud 2012. aasta Euroopa avaliku linnaruumi auhinna võistlusele (European Prize for Urban Public Space) laekunud paremikku. Seda arhitektuuriauhinda annavad üle kahe aasta välja selle ellukutsuja Barcelona nüüdiskultuuri keskus (CCCB) ning seitse Euroopa arhitektuuriinstitutsiooni. Eesmärk on tunnustada ja julgustada ettevõtmisi ja arhitektuuriprojekte, mis väärtustavad ja mõtestavad ümber avalikku linnaruumi ning selle kasutusviisi. Auhinnale pandi alus 2000. aastal. Tänavune peapreemia läks jagamisele Barcelona ja Ljubljana linna tehtud avaliku ruumi projektide vahel.

Arhitektuuribüroo Kaos Arhitektid kandideeris auhinnale linnainstallatsioonide festivali „Lift 11” korraldusega. Projekt pääses finalistide hulka ja on esindatud 4. oktoobril ülemaailmset ringreisi alustanud näitusel; peale auhinnatud tööde eksponeeritakse väljapanekul üheksateistkümne finalisti töid. Projektid on pärit Horvaatiast, Hispaaniast, Saksamaalt, Leedust, Rumeeniast, Suurbritanniast, Albaaniast, Taanist ja Eestist. Esimene näitusepaik on Colombia suuruselt teine linn Medellín. 2013. aastal saab näitust vaadata ka mitmetes Euroopa linnades.

Festivali „Lift 11” käigus loodi Tallinna eri paikadesse kohaspetsiifilised teosed, mille eesmärk oli tuua esile Tallinna nn postkaardikuvandist erinevaid kohti ja vaatenurki. Festival murdis eelarvamusi tänapäevase avaliku ruumi kunsti suhtes ja juhtis tähelepanu linnaruumi kasutusvõimaluste mitmekesisusele.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp