Laupäeval alustab Eestis juba viiendat hooaega Metropolitan Opera HD Live otseülekannete sari

3 minutit

Forum Cinemas rõõmustab ooperisõpru uuel  Metropolitan Opera HD Live 2012-2013 hooajal taas HD-ülekandega otse New Yorgi Metropolitan Opera teatrilavalt. Juba sel laupäeval saab Eesti publik osa hooaja avamisest, kui Coca-Cola Plaza, Ekraani ja Astri kinos linastub otseülekandes Gaetano Donizetti koomiline ooper „Armujook“ peaosas venelannast staarsoprani Anna Netrebkoga.
 
Metropolitan Opera avas oma hooaja esimest korda 20 aasta jooksul koomilise ooperiga ning uuslavastus jõuab kõrgekvaliteedilises HD-ülekandes 1900 kino ekraanile 64 riigis. Anna Netrebko ja tema lavapartneri, ameeriklasest tenori Matthew Polenzani kaasalöömisel jõuab pea miljoni vaatajani vaimukas lugu 19. sajandi  Itaalia külamehest Nemorinost, kes kauni ja targa Adina südame vallutamiseks võtab appi salapärase „armujoogi“.
 
Eestis ja mujal Euroopa riikides ooperirolle täitnud lauljanna Kädy Plaasi sõnul on tänuväärne, et meie ooperipublikul on kinoekraani vahendusel võimalus osa saada maailma tipptasemel etendustest. „Metropolitan Opera on teatavasti ooperimaailma meka, kuhu on koondunud nii lauljate, lavastajate, dirigentide kui ka pillimängijate paremik. Paljud neist on ka Eesti tänaste ja tulevaste muusikute suured eeskujud,“ tõdes Plaas.
 
The Met: Live in HD toob 2012. aasta sügis-talvel Forum Cinemas kinodesse otseülekandes kuus etendust. Lisaks laupäeval ettekandmisele tulevale „Armujoogile“ linastub 2012. aastal veel Giuseppe Verdi „Othello“, „Aida“ ja „Maskiball“, Thomas Adès’ „Torm“ ning Wolfgang Amadeus Mozarti „Tituse halastus“.
 
Kädy Plaasi sõnul on enamus neist lavastustest tõelised ooperihitid, mida ette kandvaid ooperitähti Eesti lähiriikideski haruharva kuulda saab.  „Mina ootan väga näiteks ameerika soprani Renée Flemingi etteastet Verdi „Othellos“ – Flemingil on võrratu vokaaltehnika ja imeilus tämber, aga ta on lisaks ka suurepärane näitleja, kes siiruse, lihtsuse ja huvitavate rollilahendustega mind alati võlub,“ rääkis lauljatar.
 
„Kes aga otsib hitt-teoste asemel haruldasemaid elamusi, neile soovitan kindlasti Thomas Adèsi „Tormi“, mida dirigeerib ülekantaval esietendusel helilooja isiklikult. Teine harvemini lavalaudadele jõudev teos on Mozarti „Tituse halastus“. Meie lõunanaabrist solist Elīna Garanča on selles rollis varemgi suurepäraselt esinenud, tema etteastele tasub Eesti publikul kindlasti kaasa elada,“ kinnitas Kädy Plaas.
 
2013. aastal näeb Eesti ooperipublik kino vahendusel ka Hector Berliozi „Troojalasi“, Donizetti „Maria Stuardat“, Verdi „Rigolettot“, Richard Wagneri „Parsifali“, Ricardo Zandonai „Francesca di Riminit“ ja Georg Friedrich Händeli „Julius Caesarit“.
 
Ooperilinastustel antakse võimalus kiigata ka lava taha – Metropolitan Opera staarlauljatest õhtujuhid näitavad vaheaegadel lavatagust siginat-saginat ning intervjueerivad etendusel kaasa löövaid muusikuid. Kõiki etendusi saab lisaks otseülekandele näha ka salvestatud kordustena vähemalt kahel korral. Kuupäevade ja piletiinfoga on võimalik tutvuda www.forumcinemas.ee/ooper.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp