Kumu kunstimuuseumis räägitakse Eesti 1920. aastate avangardkunstist

2 minutit

Kolmapäeval, 10. oktoobril kell 18 toimub Kumu kunstimuuseumis kuraator Liis Pählapuu juhtimisel ekskursioon näitusel „Geomeetriline inimene. Eesti Kunstnikkude Rühm ja 1920.–1930. aastate kunstiuuendus”. Eesti ja Läti riiklikest kollektsioonidest ning erakogudest pärit töödega antakse ülevaade Eesti esimese avangardse kunstirühmituse Eesti Kunstnikkude Rühm arenguloost. Osalemine muuseumipiletiga.
 
„1923. aastal tekkinud Eesti Kunstnikkude Rühma küllalt tuntud maaliteoste kõrval soovib näitus esile tuua ka rühmituse kunstnike loomingu teistel tegevusaladel nagu näiteks graafika ja joonistus, raamatukujundus, lavakujundus ning ümbritsevat ruumi, skulptuuri jm ümber mõtestavad kavandid,” ütles näituse kuraator Liis Pählapuu. „Üheks meeldejäävaks märgiks erinevate uuendust ja eksperimentaalsust hindavate alade põimumisest on Jaan Vahtra illustreeritud luulekogu „Geomeetriline inimene”, mille luuletuste loomise otseseks tõukeks Johannes Barbarusele oli just Eesti Kunstnikkude Rühma kunstiuuendus.”
 
Eesti Kunstnikkude Rühm (EKR) oli esimene avangardile keskendunud kunstirühmitus Eestis, mille aktiivseim loomeperiood jäi 1920. aastatesse. EKR seadis esiplaanile kunsti rahvusvahelisuse, kunstile olemusliku otsimise senisest erinevate põhimõtetega ning visuaalse keskkonna ümbermõtestamise kaasaja vaimus.
 
EKR tegutses esialgu peamiselt Lõuna-Eestis, kuid peatselt loodi kontaktid kubistlikku suunda esindava Riia Kunstnike Grupiga. 1924. aastal korraldati ühisnäitus Tartus ja Tallinnas. EKRil olid tihedad sidemed ka uuenduslike teatri- ja kirjandusringkondadega, kus samuti sooviti rakendada inimest kaasajas tunnetavaid internatsionaalseid kunstiideid.
 
„Rühm on ehk vaadeldav ühe avangardse eksperimendina teiste kaasaegsust hindavate ja intelligentselt teravate algatuste hulgas, mis Eesti 1920. aastate kultuuriruumis esile kerkisid ja kodanlikule keskpärasusele alternatiive otsisid,” lisas Pählapuu.
 
Näitusel on eksponeeritud ligi 60 maali EKRi olulisematelt autoritelt, nagu Jaan Vahtra, Eduard Ole, Friedrich Voldemar Hist, Juhan Raudsepp, Felix Randel, Märt Laarman, Arnold Akberg, Henrik Olvi, ning nendega sarnaseid loomingulisi ideid jaganud kunstnikelt. Näitusel on üle 50 graafilise töö ja joonistuse.
 
Näitus võimaldab sissevaadet ka Riia Kunstnike Grupi autorite loomingusse, mis rakendas omalaadset mängulist sünteesi „klassikalisest” kubismist. Riia Kunstnike Grupi 19 maali autoriteks on Oto ja Uga Skulme, Romans Suta, Aleksandra Beļcova, Niklāvs Strunke jt.

Ekskursioon toimub publikuprogrammi „Pikad kolmapäevad Kadriorus” raames, mis kestab Eesti Kunstimuuseumi Kadrioru filiaalides oktoobrist aprillini 2012–2013, kui Mikkeli muuseum ja Kumu kunstimuuseum on kolmapäeviti avatud kuni 20.00. Kadrioru kunstimuuseum on remondi tõttu suletud.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp