Konverents Ärka, märka, tegutse

2 minutit

Mida pooldada – sooneutraalset või sootundlikku haridust? Mida teha, et kool sobiks nii tüdrukutele kui ka poistele?
 
Tüdrukute ja poiste erinev käitumine, õpiedu, hariduse omandamine, õpimotivatsioon hakkab silma igale koolijuhile ja õpetajale. Kas see peab nii olema ja kas tuleks selgelt ilmnevaid soolisi erinevusi arvesse võttes teha midagi selleks, et nii tüdrukutest kui poistest saaksid kasvada tasakaalukad, ennast ja teisi väärtustavad, isikupärased  ning tuleviku ühiskonnas ja tööturul hästi toime tulevad naised ja mehed?
 
Neid  ja muid küsimusi käsitletakse ENÜ Sihtasutuse ja Tallinna Ülikooli Kasvatusteaduste Instituudi poolt korraldatud konverentsil „Ärka, märka, tegutse“ täna,  5. oktoobril 2012.a. algusega kell 10  Tallinna Ülikoolis Tallinna saalis.
 
Eesti esinejate ettekanded annavad ülevaate väärtushoiakute muutumisest Eesti ühiskonnas, avavad kooli kultuuri, õppe- ja kasvatustegevuse seniste põhimõtete ning õpetajate ja haridusametnike seisukohtade mõju eri soost õpilaste enesehinnangule ja toimetulekule. Ühtlasi tutvustatakse Eesti üldhariduskoolide õpetajate ja haridusametnike seas läbi viidud uuringute tulemusi.  
Islandi lektor Hanna Björg Vilhjálmsdóttir räägib, kuidas Islandi koolid jõudsid  tüdrukute ja poiste erinevate vajaduste märkamise ja arvestamiseni. Eva-Karin Wedin Rootsist tutvustab soolise võrdõiguslikkuse põhimõtete rakendamist Rootsi koolis ja lasteaias. Marcus Pehart Rootsist toob konkreetseid näiteid, kuidas õpetaja saab koolis luua tüdrukutele ja poistele võrdseid võimalusi.
Konverentsil tutvustatakse õpetajatele koostatud käsiraamatut sooaspekti arvestamiseks koolis ja õpilaste Forum-teatri trupp esitab ürituse lõpus lühietenduse „Õpilane märkab“.
Kuulajatel on võimalus jõuda selgusele, mida tähendab sooteadlik pedagoogika.
 
Konverents toimub Euroopa Sotsiaalfondi projekti „Ärka, märka, tegutse – õpetaja ja kool teadlikuks soostereotüüpidest, nende ületamise vajadusest ja võimalustest hariduse ja töö valdkonnas„ raames. 
 
Lähemalt saab lugeda Eesti Naisteühenduste Ümarlaua haridusteemaliselt veebilehelt http://www.enu.ee/haridus-ja-sugu/.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp