Häälekunstnikud Eleonora Tikas ja Juha Valkeapää loovad Kanuti Gildi SAALis kuuldemängu “Kõrv, heli ja hark puu otsas.”

2 minutit

16. oktoobril esietenduv “Kõrv, heli ja hark puu otsas” on kahe omanäolise häälekunstniku- Eleonora Tikase ja Juha Valkeapää esimene koostöö. Koos luuakse kuuldemäng kuulamisest, eesmärgiga juhatada publikut läbi heli- ja vaikusemaastike. Publik kogeb kuuldemängu elavas esituses selle jaoks spetsiaalselt loodud ruumis. Intiimsema keskkonna ja kogemise saamiseks mahub saali piiratud arv vaatajaid-kuulajaid.
 
Eleonora Tikas ja Juha Valkeapää uurivad ühtlasi, kas saab teha nii, et nägija tajuks helisid võrdväärselt pimedaga? Selles selgusele jõudmiseks paluvad nad etenduse ruumi nii nägijad kui pimedad, proovides luua maailma, kus nägijad ja pimedad saavad mängida sama mängu. Mäng käib kõrva ja helilainete vahel ning sealt edasi võib juba päris palju ette kujutada.
 
“Kas vaikust saab kogeda? Kui hakkan helikihte ükshaaval kaotama, kas siis jõuan ka vaikuseni? Lõpuks jään mina ikka alles. Kui mind enam ei ole, siis pole ka heli ega vaikuse tajujat. Jätan vaikuse kõrvale ja hakkan helikihte sirvima. Alguses võtan mitu heli korraga, siis proovin ühe ainsa helikihiga suhestuda. Kui püüan seda ainsat helikihti kaotada, jään jälle mina alles. Kui inimene koos tema kõrvaga viia helikindlasse kambrisse, võtab ta sinna ka helid kaasa. Vaikuse kogemisesks pole kõrv vajalik. Kõrvaga saab kogeda helisid. Suletud silmadega. Muusikat on suletud silmadega isegi lihtsam kuulata. Kui istun kusagil pargis või hoopis tänaval pingi peal on juba hulga raskem jääda lihtsalt suletud silmadega kuulajaks. Tahan laud lahti rebida ja silmadega helisid näha. Kas see tähendab, et nägijana omistan helidele pidevalt ka kuju ja värvi?”
 
Eleonora Tikas on eesti häälekunstnik. Oma häält rakendab ta peamiselt eksperimentaalse muusika valdkonnas soolo- ja koostööprojektides. “Kõrv, heli ja hark puu otsas” on Eleonora Tikase esimene väljakutse pikema helidel põhineva kuuldemängu loomisel.
 
Juha Valkeapää on soome etenduskunstnik. Helid ja häälitsused omavad tema loomingus olulist osa. Ta on loonud heliinstallatsioone, helimaastikke raadiole, tantsu- ja teatrietendustele, näitustele.
 
Autor: Eleonora Tikas
Esitajad: Eleonora Tikas, Juha Valkeapää
Tehniline tugi: Kalle Tikas
Kaasproduktsioon: Kanuti Gildi SAAL
Toetaja: Eesti Kultuurkapital, Arts Council of Finland
Eriline tänu: VAT Teater
Kestus: 60min
Pilet: eelmüügist Piletilevis 5/8 EUR, pool tundi enne algust kohapeal 7/10 EUR
Esietendus: 16. oktoober kell 19:30, järgmised etendused: 17-20. oktoobril kell 19:30 Püha Vaimu SAALis (Pikk 20, Tallinn).

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp