Eesti Kunstimuuseumis algavad taas pikad kolmapäevad

2 minutit

Kolmapäeval, 3. oktoobril kell 18 kutsub Mikkeli muuseum kõiki kunstihuvilisi õhtute sarja „Pikad kolmapäevad Kadriorus” raames näitusele „Kellade aeg. Ajaloolised kellad Eesti kogudest” ekskursioonile kuraator Kersti Kuldna-Türksoni juhtimisel.
 
Sellel sügishooajal jagunevad „Pikad kolmapäevad Kadriorus” Mikkeli muuseumi ja Kumu kunstimuuseumi vahel, Kadrioru kunstimuuseum on remondi tõttu suletud. Oktoobrist aprillini kestev üritustesari pakub õhtustele näitusekülastajatele võimaluse võtta muuseumipiletiga osa kuraatori- ja eriekskursioonidest, külalisõhtutest ja töötubadest.
 
Iga kuu esimesel kolmapäeval toimub põnev eriprogramm Mikkeli muuseumis, teisel, kolmandal ja neljandal kolmapäeval aga Kumu kunstimuuseumis, kus on avatud ka Bonaparte kohvik.
 
„Kellade näitusel Mikkeli muuseumis on esimest korda ulatuslikumalt eksponeeritud Eesti erakogudesse ning Eesti Kunstimuuseumile kuuluvad ajaloolised kellad,” ütles Kersti Kuldna-Türkson. „Näituse kõige väärtuslikuma osa moodustavad Eestis valmistatud kellad, sealhulgas teadaolevalt vanim kell 17. sajandi keskpaigast.”
 
Eksponeeritud 17.–20. sajandi Eesti kellad kinnitavad, et ajanäitajate valmistamise traditsioon on Eestis olnud pikk ja põnev. Samas annab näitus ülevaate sellest, milliseid kelli Eestis üldse kogutakse. Nii saab näha unikaalset 19.–20. sajandi alguse Vene sõjaväelaste ja ametiisikute taskukellade kogu, mis annab muuhulgas ettekujutuse Tsaari-Venemaa armee väeliikidest ja eestlaste olulisest rollist seal.
 
Rikkalikult dekoreeritud Eesti Kunstimuuseumile kuuluvad kellad näitavad, millisest materjalist ja millise kujuga ajanäitajad olid moes eri aegadel, kuidas muutused kellamehhanismides tõid kaasa kella väliskuju teisenemise ning milliseid eri tüüpi kelli kasutati kabinetis, lastetoas ja reisidel.
 
Töötoas on lasteprogramm 5–12aastastele. Sissepääs muuseumipiletiga.
 
„Nii nagu kahel eelmise aastal, ootame ka sel aastal pikkadel kolmapäevadel muuseumisse igas vanuses kunstihuvilisi. Mikkeli muuseumi kunstiõhtutele võib tulla koos lastega, sest neile on meil alati pakkuda täiesti oma, tark ja mänguline programm,” ütles üks programmi kuraatoritest Tiina-Mall Kreem. „Muuseumi kolmapäevaõhtused programmid on kordumatud, neis osalemine võib olla nädala suurim elamus.”
 
Näitus „Kellade aeg. Ajaloolised kellad Eesti kogudest” on avatud Mikkeli muuseumis 25. novembrini 2012.
 
Täiendavat infot sarja „Pikad kolmapäevad Kadriorus” eriprogrammide kohta saab Mikkeli muuseumi ja Kumu kunstimuuseumi kodulehelt.
 
Mikkeli muuseum: Weizenbergi 28, 10127 Tallinn
Okt–apr K 10.00–20.00, N–P 10.00–17.00
www.mikkelimuuseum.ee
 
Kumu kunstimuuseum: Weizenbergi 34 / Valge 1, 10127 Tallinn
Okt–apr K 11.00–20.00, N–P 11.00–18.00
www.kumu.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp