Aiboland – fotonäitus eestirootslastest toob esile rahvuskillu mälu

2 minutit

Laupäeval, 29. septembril avatakse Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis Patrik Rastenbergeri fotonäitus eestirootslastest.

Soomerootslasest fotograaf Patrik Rastenberger on portreteerinud eestirootslasi, kes elavad Eestis või veedavad suved eestirootsi aladel, mida nad kutsuvad Aibolandiks.

”Soovin anda eestirootslaste vähemusele näo, mis annaks edasi seda reaalsust ja meeleolusid, mis iseloomustavad eestirootslaste kogukonda. Näitus toob välja kontrastid ja peegeldab rannarootslaste kurbust,” ütles Patrik Rastenberger.
”Eestirootslaste aladel hävis suur osa kollektiivsest mälust, sest enamik põgenes aastail 1939-1944 Rootsi. Näitusega soovime välja tuua fragmente sellest kollektiivsest mälust,” lisas näituse korraldaja Mikael Sjövall. ”Soomerootslasena on mul hea meel, et kogesin Eestis positiivset suhtumist rootsi keelde ja kultuuri. Eesti Vabariigi valitsus toetab eestirootslaste kultuurautonoomiat ja kultuurinõukogu.”

Fotonäitust on finantseerinud Rootsi Kultuurifond Soomes, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tallinnas, Rootsi Suursaatkond Tallinnas ning AS Kunda Nordic Tsement. Näitust toetasid nõu ja abiga Rannarootsi muuseum Haapsalus, Noarootsi Vallavalitsus ja Eestirootslaste Kultuurinõukogu.
Pärast 20. oktoobrit rändab näitus Haapsallu, Viljandisse ja Rakverre, järgmisel aastal näeb seda Tartus, Pärnus ja Kuressaares.

Patrik Rastenberger õppis antropoloogiat Helsingi Ülikoolis ja on üle 20 aasta töötanud fotograafina. Mikael Sjövall õppis riigiteadusi Turu Ülikoolis, on töötanud ajakirjanikuna ja avalike suhete valdkonnas ning vahendanud vähemusküsimusi kahe aastakümne jooksul.

Näitus jääb Rahvusraamatukogus avatuks 20.oktoobrini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp