Johan ja Maria Laidoneri mälestusmärgi ideekonkursi võitjad on Juhan Kangilaski ja Maria Freimann

2 minutit

Viimsi Vallavalitsus koostöös Eesti Vabariigi Kaitseministeeriumi, Poola Vabariigi Suursaatkonna, Eesti Kujurite Ühenduse ja Eesti Arhitektide Liiduga valisid välja Johan ja Maria Laidoneri kujutava mälestusmärgi ideekonkursi võitjad. Konkursi parimaks tööks valiti „Taaskohtumine“, mille loojateks olid Maria Freimann ja Juhan Kangilaski. Mälestusmärk hakkab kaunistama Viimsi mõisaparki.

„Meile laekus 18 võistlustööd, mis kõik olid omanäolised ning andsid palju ideid, kuidas Viimsi mõisaparki kujundada,“ sõnas Viimsi vallavanem Haldo Oravas. „Oli esitatud nii skulptuurseid lahendusi kui ka modernseid maastikuarhitektuurilisi kontseptsioone. Võidutöö eeliseks oli tema minimalistlik lihtsus, aga ka läbipaistvus, mis on mõisapargi allee seisukohalt oluline.“

Võistluse eesmärk oli saada abielupaar Johan ja Maria Laidoneri mälestusmärgi parim monumentaal-arhitektuurne ideelahendus. Oluline rõhuasetus mälestusmärgi puhul oli just abielupaari ning nende omavahelise seotuse kujutamisel, olgu headel või rasketel aastatel.

Juhan Kangilaski ja Maria Freimann pälvisid võidutöö „Taaskohtumine“ eest 3500-eurose preemia, teise koha vääriliseks ning 2500 euroga auhinnati arhitektuuribüroo NOBELi tööd „Sild“, kolmanda koha ning 1000 eurot said Liina Stratskas ning Darius Ilgevičius töö eest „Armastuse metakeemia.“

Ergutuspreemiad anti töödele „Raam“, mille autoriteks olid skulptorid Ilme Kuld, Riho Kuld ja arhitekt Peep Jänes ning  „Kiik“, autoriteks Maarja Kask, Ralf Lõoke, Karl Luik.

Konkurss kuulutati välja 15. mail 2012 ning tööde esitamise tähtaeg oli 6. september 2012. Žüriisse kuulusid Poola Suursaadik Grzegorz M. Poznanski, Eesti Sõjamuuseumi direktor Kristjan Luts, Muinsuskaitse Ameti esindaja Silja Konsa, Viimsi vallavanem Haldo Oravas, maastikuarhitekt Ülle Grišakov, Eesti Arhitektide Liidust arhitektid Mihkel Tüür ning Oliver Alver, skulptorid Aili Vahtrapuu ning Aime Kuulbusch.

Viimsi Mõisapark on rajatud 18.sajandil. Alates 1919. aastast oli mõis riigi omandis ning peale 1923. aastat kuni 1944. aastani oli mõisa omanik kindral Laidoner, kelle ajal oli park väga hästi hooldatud.

Võistlustöid on võimalik vaadata 28. septembrini Viimsis Tsunftijänese 2. korrusel (Mõisa tee 2). Esitatud tööde näitus toimub 10. – 28. oktoobrini Arhitektuurimuuseumi Soolalaos (Ahtri tn 2).

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp