Helene Kuma näitus Amandus Adamsoni Ateljeemuuseumis

1 minut

Amandus Adamsoni Ateljeemuuseum kutsub kunstiteadlase Helene Kuma loomingu näituse avamisele reedel, 24. augustil kell 13.00.

Helene Kuma (1921-2009) on lõpetanud Tallinna Riikliku Tarbekunstiinstituudi keraamikuna ning Leningradi Ilja Repini nimelise kunstiinstituudi kunstiajaloolasena. Kunstiteadlasena oli ta üks aktiivsemaid eesti tarbekunsti propageerijaid. On kirjutanud monograafiaid, artikleid ja kataloogide eessõnu, osalenud näitustel Eestis ja välismaal ning olnud koguteose „Eesti kunsti ajalugu“ (1970) üks kaasautoreid. Keraamikuna tõi ta 1960. aastatel näitusepilti efektse geomeetrilise dekoori ja erksad glasuurid. Tema  looming on läbi aastakümnete lähtunud meie loodusest ja rahvakunstist. Lisaks oli Helene Kuma meister nipliskunstis (niplis ehk padjapits). Helene Kuma oli ka teenekas kunstipedagoog, töötades pikaajaliselt (1947-1999) õppejõuna Eesti Kunstiakadeemias ning olles hiljem (alates 1994. aastast) ka sama ülikooli emeriitprofessoriks.

Näitusel eksponeeritud töödest enamik pärineb Helene Kuma perekonna erakogust, lisaks ka Eesti Tarbekunsti– ja Disanimuuseumi kogudest.

Näitus jääb Amandus Adamsoni Ateljeemuuseumis avatuks kuni 9. septembrini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp