Kai Koppeli juubelinäitus Evald Okase Muuseumis

3 minutit

KAI KOPPELI JUUBELINÄITUSED „KLAAS  I“ JA „KLAAS II“ EVALD OKASE MUUSEUMIS

Alates pühapäevast, 5. augustist on Haapsalus Evald Okase Muuseumis avatud kaks klaasikunstnik Kai Koppeli juubelit tähistavat näitust

„Klaas I“ ja „Klaas II“.

Kai Koppel lõpetas Eesti Riikliku Kunstiinstituudi 1975. aastal ning on olnud sellest ajast aktiivselt tegev klaasikunstnikuna.  Lisaks arvukatele esinemistele näitustel ja sümpoosionitel nii kodu- kui välismaal on kunstnik tegev Tallinnas Katariina Gildis Koppel ja Keerdo Klaasikojas, Evald Okase Muuseumi juhatuses ning ta on Haapsalu Rahvusvahelise Kuuma Klaasi Sümpoosioni algataja ja korraldaja.
Kunstniku loominguline tegevus on pälvinud erinevaid preemiaid  ning tema tööd kuuluvad mitmete muuseumide kogudesse nii Eestis kui ka välismaal.

Soovist  tähistada juubelit  Haapsalus Evald Okase Muuseumis kujunes suurem näituseprojekt.
Mahukas juubelit tähistav väljapanek on jagatud kaheks ekspositsiooniks.
Pööningusaali näitusel „Klaas I“ eksponeeritakse kunstniku varasemat loomingut ning muuseumi esimese korruse galeriis avatakse ekspositsioon „Klaas II“, kus on võimalik tutvuda Kai Koppeli uuemate töödega.

Kai Koppeli otsust  koostada suurem näitus, kuhu on kaasatud ka  ulatuslik retrospektiiv kunstniku  varasemast loomingust  mõjutas kastidesse pakitud ja aastateks seisma jäänud  suurte  klaasvormide olemasolu.
21. sajandil, mil jäädavalt  on  olematusesse kadunud   klaasivalmistamise  spetsiifikat valdavate  meistritega  nõukogude hiigeltehased  ja  suurte skulpturaalsete  klaasvormide  ajajärk on  maad andnud intiimsetele  väikevormidele,  omandab 1980. alanud Kai Koppeli värvilise klaasi ja suurte vormide loomeperiood iseseisvat kultuuriloolist väärtust.

Haapsalu näitus  hõlmab  ca 200 teost ja eraldiseisva suurema  tööde grupi moodustavad  kõrged, ca. 50 cm kõrgused värvilisest klaasist kujundid, vaasid ja loodusvorme  sünteesivad  objektid. Nende teoste näol on tegemist  omalaadse väljatungiga  ratsionaalsest, tarbefunktsioonidest lähtuva   ENSV klaasikunstist.  1980-tel rajas noor klaasikunstnik Kai Koppel  oma suuna vastandumisele, alustades isiklikku mässu  klaasikunsti konventsioonides   kehtestatud  väärtuste vastu. Ratsionaalsele, geomeetrilisele ja  funktsionaalsusele vastandas ta  ebaratsionaalsuse ja töömeetodile,  milles  palju ruumi jäeti juhusele ja klaasi enda väljendustahtele.  Tarbijalikkuse asendas Koppel sümboolsete väärtustega, kasutades ohtralt   loodusvormidest  ja arhailistest arhitektuuriperiajajärkudest ammendatud eeskujusid.

Värvi tasandil Kai Koppelil eesti klaasikunstis  võrdset ja tema julgeid värvikäsitlusi  pole  tänaseni  suudetud ületada,  pole ilmunud ka mantlipärijat, kes  seoks   samavõrdse entusiasmiga klaasi värviga.

Esimese värvilise klaasi intensiivse kasutajana tuli Koppelil  leiutada  sobivate värvivahekordade leidmiseks  eksperimentaaalseid  tehnoloogiad.  Koppelilt kuulsin, et  kui visoon põhineb suurtele vormidele, muutub kogu klaasivalmistamise protsess eksperimentaalseks.  Selles protsessis tuleb võtta riske, katsetada  ja  olla valmis, et ahjutäied klaasi purunevad  peale valmimist.
Nüüdseks on möödunud 25 aastat, mil Kai Koppel pole  kuuma klaasitöötluse meetodil valmistanud suuri värvilisest klaasist vorme.

Uue  suuna Koppeli loomingus moodustab stuudioklaas, mida kunstnik valmistab  enda poolt rajatud klaasiahjudes  alates 1990-st.  Stuudioklaasist kujuneb kavandataval näitusel teine ekspositsiooniliin, kaasates ka  graveeringuga  klaasskulptuure. Kuigi tegemist on enam tarbijale suunatud toodetega – kes ei tunneks Koppeli poolt kavandatud rustikaalseid klaaspokaale ja topsikuid – jätab Koppel  asja, eseme fetišeerimise  oma ostjatele,  kuid ise ta selles režiimis elada ei saa. Kunstnikuna,  kelle  jaoks  olulisem on  protsess,  klaasi valmistamise erinevad režiimid,  klaasivalmistamise  tehnoloogiad  on ta kogunud suurel hulgal näiteid oma katsetustest.  Neist võiks moodustuda näituse kolmas liin – veidrad klaastooted, mis on tekkinud lisaväärtusena tootmisprotsessi,  kus juhusele antakse voli ja klaas kujundab  ennast ise.

Väljapanek „Klaas I“ on avatud 2.07.-31.08. ning „Klaas II“ 5.08.-31.08.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp