Eesti kaasaegse kunsti näitus “Me usume” Prantsusmaal

2 minutit

Annan Prantsusmaalt, Saint Auventi lossist teada, et ehitame siin parajasti üles eesti kaasaegse kunsti näitust
ME USUME – NOUS CROYONS.
 
Esindatud kunstnike ring on lai: vanema põlvkonna elavad klassikud Jüri Arrak, Peeter Mudist, Jaan Elken ja Anu Raud ühelt poolt ning noorema põlvkonna väljapaistvad loojad Pusa (Piret Bergmann), Christi Kütt, Tiiu Kirsipuu, Peeter Laurits, Andrus Joonas ja Erki Kannus teiselt poolt.  Erki häälestab praegu, varahommikusest päevatõusust inspiratsiooni saades oma interaktiivseid heliinstallatsioone. Usun, et need võivad eriti võimsalt mõjuda öötundidel, mil lossi ümbritsevas pargis huikavad öökullid ning lahtiunustatud akendest lendavad sisse imepisikesed nahkhiired. Noorte Pärnu kunstnike Pusa  ja Andrus Joonase maalid on täis päikest ning assotseeruvad siinsete lokkavate päevalilleväljadega. Viljandlaste Anu Raua ja Christi Küti vaibad seovad kokku muistsed eesti kindakirjad kodumaise loodusega. Minu filmid “Kihnu naine”, “Anu Raud – elumustrid”  ning “Isa, poeg ja püha Toorum” heidavad põgusa pilgu soome-ugri maailmapildile. 
 
Näituse avamine leiab aset sel laupäeval, 28. juulil 2012.  Eesti poolt tuleb avama meie kunstnike liidu president Jaan Elken, Prantsuse poolt ootame avamisele  Limoges’i linnapead ja  maavanemat. Eesti riigi ametlik pool (välisministeerium, saatkond Pariisis) kahjuks oma piiratud inim- ja raharessursi tõttu ei saa osaleda, näitus jõudis kohale tänu Kultuurkapitali transpordistipendiumile.
 
Väljanäituse pealkirjaks on ME USUME – NOUS CROYONS. Olles kuraatoriks võin kinnitada, et kuigi esindatud on mitmeid religioosseid motiive kandvaid teoseid Arrakult, Mudistilt, Raualt ja Lauritsalt, on peateemaks siiski ilmalik lootus inimlike väärtuste kestmisesse, humanistliku maailmavaate võitu.
 
Idee korraldada eesti kaasaegse kunsti näitus Saint Auventi lossis pärineb kunstnikepaarilt Annick ja Pierre Debien’ilt, kes neljal suvel (2008, 2009, 2010 ja 2011) on esinenud oma sürrealistlike installatsioonidega Pärnu Uue Kunsti Muuseumi väljapanekutel  “Mees ja Naine”. Viljandi raekoja ees seisab tänaseni Debienide loodud värvikirev tuulelipp lind-kalaga.  Annick ja Pierre Debien on neile kuuluvas Saint Auventi  kindlus-lossis korraldanud varasema viieteistkümne aasta jooksul palju külalisnäitusi, püüdnud tutvustada prantsuse kunstipublikule Gruusia, Mongoolia, Peruu, Austraalia, Uus-Meremaa jt  eksootiliste  maade moodsat kunsti. Sel südasuvel on järg jõudnud Eestini.
 
Näitusel osalevatest kunstnikest on kohal Pusa, Tiiu Kirsipuu ning Jaan Elken.
 
Saint Auventi lossi kodulehekülg: http://www.chateaudesaintauvent.com/

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp