Evi Tihemetsa näitus “Graafika mu arm I” Tallinna Kunstihoone galeriis

3 minutit

Olete oodatud  EVI TIHEMETSA näituse GRAAFIKA MU ARM I avamisele reedel, 27. juulil kell 16 Kunstihoone galeriis 

„Aeg on jõudnud sinnamaale, et võib teha ühe kannapöörde ja vaadata seljataha,“ ütleb kunstnik oma käesoleva näituse kohta. „See väljapanek on koostatud mitmest varasemast, minu loomingus olulisest näitusest ja –seeriast nagu „Võrratu ruut,“ „Konstruktsioonid ja pilved,“ „Kahekümnenda sajandi unenäod,“ „ Hõimlaste varjud,“ „Inglid“, „Mängumaailmast“ ja “Põhja-Eesti maastikud.” Aga siin on ka minu hiljuti teostatud, looduskogemusest inspireeritud kuivnõelatehnikas töid.” 

Nii lakooniliselt, mitut kümmet loominguaastat kokku võtvat kirjeldust võib endale lubada inimene, kelle päevad on täidetud enesestmõistva tihedusega. Ja Evi Tihemetsa puhul nad seda kahtlemata on. Tema pikk, järjekindlalt otsinguline graafikuelu üllatab kunstniku võimega töötada ühtaegu tehnika ja kujundi taktiilse, tasapinda vibreerima paneva tundlikkuse ja terase tähelepanelikkusega ajas muutuvate loominguväljundite vastu. Viimased suunavad tegijat teravdatud ruumitaju poole, mis kutsub võimendama üksikpiltide energiavälju näituse kui terviku läbi. Tihemets oskab töötada nii pildi kui üldpildi mõju arvestades. 

Nagu noorel skulptuuril arhitektuuri mastaabi saavutamine galeriikarbis, nii õnnestub Evi Tihemetsal traditsioonilise graafika käesooja intiimsuse kuulutamine kord arvutigraafika võimalusterohkete efektide, kord monumentaalskulptuuri inimjõudu ületava kokkupanduse muljega mängides. Käsi, mis ei eksi, ei jää süsteemile alla. 

Kuuekümnendate kunstilaine kaasa teinuna üldistab Tihemets meeleldi, nüansseerib hele-tumeduse ja kattuvate pindadega, kasutab värvi nii peenelt või nii julgelt kui tehnika seda võimaldab; tema esteetikasse mahub kord lapsemeelne ja muinasjutuline, kord müstilis-metafüüsiline. Seeriad valgustavad välja ja arendavad mitte lugu, vaid siin figuratiivsena, seal abstraktsena ilmneva kujundlikkuse kontekste. Jäädes truuks trükikunsti töömahukale, mitmeid teostusetappe läbima pidavale protseduurikale, ei hooli ta löövusest, vaid piirides püsija tundlikke üllatusi märgata oskavast rõõmust, mida graafika ikka veel suudab pakkuda. 

Näitus on avatud Kunstihoone galeriis 28. juulist — 19. augustini  

Evi Tihemets on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi 1958. aastal, sestpeale töötanud vabakutselise kunstnikuna. 

1960. aastatel tegeles peamiselt värvilise litograafiaga, edaspidi jätkas erinevates sügavtrükitehnikates. Alates 1980. aastast viljelenud peamiselt pehmelaki tehnikat, millele 1990. aastail lisandusid taas litograafia ja mitmesugused segatehnikad. Illustreerinud hulga raamatuid, sealhulgas graafilistes tehnikates. Tema töid on eksponeeritud Eestis, endises Nõukogude Liidus ja paljudes välisriikides. On saanud diplomid 1968, 1971 ja 1982. aasta ning eripreemia 1974.a Tallinna graafikatriennaalil; eripreemia Krakowi graafikabiennaalil 1976. aastal; hõbemedali Moskva Üleliidulisel kunstinäitusel 1982. aastal ja Kristjan Raua preemia aastal 1992. Aastal 2011 omistati Evi Tihemetsale Eduard Wiiralti preemia ja järgmisel, 2012. aastal Yunnani rahvusvahelise graafikanäituse preemia. Võitnud Eesti raamatukujunduse auhinna 1971. aastal. Tema töid on järgmistes kogudes: Eesti Kunstimuuseumis ja Tallinna Rahvusraamatukogus, Tartu Kunstimuuseumis, Puškini-nimelises Kunstimuuseumis Moskvas, Permi Kunstimuuseumis, Albertinas graafikamuuseumis Viinis, Ludwigi Muuseumis Kölnis, Jane Voorhees Zimmerli Art Muuseumis (Norton Dodge’i kogu), Rutgersis, New Jerseys, Pori Kunstimuuseumis, Rauma Kunstimuuseumis, Eero Rantaneni Fondis. 

Info: Evi Tihemets, tel 520 48 99 

Kunstihoone galerii on avatud kolmapäeviti kell 12-20, neljapäevast pühapäevani kell 12-18 aadressil Vabaduse väljak 6.

Kunstihoone galerii on külastajatele avatud ilma tasuta.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp