Näitus “Vaikne revolutsioon” Tallinna Kunstihoones

2 minutit

Tallinna Joonistustriennaali kuraatoriprojekt
VAIKNE REVOLUTSIOON / SILENT REVOLUTION
Kuraator: Anu Juurak
Avamine 31. juulil kell 17
Näitus avatud Tallinna Kunstihoones 1.08 – 09.09.2012 

Näituse kujundus Andres Tali
Osalevad: Thomas Broomè (Rootsi), Petteri Cederberg (Soome), Renato Garza Cervera (Mehhiko), Ulvi Haagensen (Austria/Eesti), IC-98 (Soome), Flo Kasearu (Eesti), Alice Kask (Eesti), Eve Kask (Eesti), Natasja Kensmil (Holland), KIWA (Eesti), Liisa Kruusmägi (Eesti), Marko Mäetamm (Eesti), Kristina Norman (Eesti), Jaanika Peerna (Eesti/USA), Dan Perjovschi (Rumeenia), Aam Solleveld (Holland), Aline Thomassen (Holland), Ralf Ziervogel (Saksamaa) 

Näitus Vaikne revolutsioon / Silent Revolution tegeleb lootuste ja painete teadvustamisega nii ühiskondlikul kui personaalsel tasandil, analüüsib ja demüstifitseerib psühholoogilisi ja semiootilisi mehhanisme. “Vaikne revolutsioon” tähistab joonistamise tagasitulekut sõltumatu ja iseseisva meediumina, mis algas 1960-datel postmodernismi tõusulaines, kui kukutati kunstiteose kavandamise ja (õilsasse tehnikasse viimise ehk) lõpetamise diskursus.

Elame märkidest küllastunud kultuurimaastikul luues uusi eneseväljenduse ja suhtlemisviise. Reisimine, kultuurivahetused ja ajaloo ümberhindamine pole mitte ainult aktuaalsed teemad, vaid tähistavad ka märkimisväärseid muutusi meie maailmapildis ja nendega kohanemisel. Globaliseerunud taju ja ettekujutus vajavad uut tüüpi esitusi ja kunstiteoseid. Joonistamine on selles määramatuse kontekstis omandanud kunstnike jaoks uue tähenduse. Kunstnikud on alati hinnanud joonistamises seda, et joonistus pole kunagi valmis ja et see on otsingute, teisitimõtlemise ja loomingulisuse sünonüüm. Tänapäeval lähenetakse kunstile kui laiendatud mõtteprotsessile, väärtustatakse privaatset ja subjektiivset. Kunst on eksperimenteeriv ja analüütiline, töötatakse mitmekesiste kultuuride, žanrite ja meediavormidega ning nende vahel. Tõlgitakse ühest sotsiaalsest vaatepunktist, materjalist ja keelest teise, uuritakse, mis on peidus ikooniliste imidžite taga, kommenteeritakse poliitilisi meediasündmusi.

Kuraatoriprojekt „Vaikne revolutsioon / Silent Revolution“ käsitleb kaasaegset ühiskonda saatvaid paineid ja lootusi ning populariseerib joonistamist nüüdiskunsti kontekstis. Erinevate teemade väljatoomiseks kasutatakse näitusel metafoorina eesti kunstiajaloo tuntuima joonistaja ja kosmopoliitse maailmakodaniku Eduard Wiiralti teoste pealkirju Põrgu (1930-32), Melanhoolia (1933) ja Noor araablane (1940). Loodetavasti aitab ajaline telg võrdlusmomendina külastajatel paremini mõista nii hetkel käimasolevate protsesside uudsust kui ka universaalsust. 

Toetajad :
Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu nõukogu, Hollandi Kuningriigi Suursaatkond, Rootsi Suursaatkond, Swissôtel, Nordic Hotels

Info: Anu Juurak, tel: 56 68 24 55

Näitus jääb Tallinna Kunstihoones avatuks kuni 9. septembrini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp