Aili Vahtrapuu Hobusepea galeriis

2 minutit

Kolmapäeval, 20.06.2012 kell 17.00 avab AILI VAHTRAPUU (1950) Hobusepea galeriis isiknäituse „Pariisi paabel“.

Aili Vahtrapuu on 1980. aastal lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi skulptori-pedagoogina ja kaitsnud magistrikraadi kunsti ja kunstiteaduse erialal Pariisi VIII Ülikoolis ning doktorikraadi kunsti ja kunstiteaduse erialal Pariisi 1 Panthéon Sorbonné`i Ülikoolis Prantsusmaal. Aili Vahtrapuu on end täiendanud IRCAM helidisaini stuudios Pariisis ja töötab hetkel Tallinna Ülikooli doktoriõppe õppekava juhina. Vahtrapuu on alates 1980. aastate algusest osalenud paljudel ühisnäitustel nii Eestis kui ka väljaspool, pälvinud mitmeid auhindu ja stipendiume ning Vahtrapuu loodud on mitmed installatiivsed linnaskulptuurid Tartus, Tallinnas ja Viljandis.

Avatavat näitust selgitab autor järgnevalt:

„Kord ja segadus – kunsti põhikriteeriumitena on need andnud mulle ja üliõpilastele mitu aastat mõtlemisainest. Kord ehk „Ordnung“ on selgeks räägitud, segadus vajab aga tõestusi. Seda enam, et „paabel“, mis  üheks inimlike vigade, korruptsiooni ja segaduse sümboliks, on  samas ka loovuse ja  uue algeks. Kõik see, mis on võõras, millest me ei saa aru… Just siit on alguse saanud teisitimõtlemine ja ka poeesia.

Sajandivahetuse Pariis tundus sobivat kui pööraste algete koondkujund – Eiffeli torn, paviljon Loïe Fulleri kineetiliste tantsude tarvis, helifilm ja diiselmasinad… tohutu hulk hullumeelseid ideid, mis selle linna tõusu ning langust tänaseni saadavad ja mida väga armastan. Elagu Pariis! Näitusel on eksponeeritud veidrat ja vigast, otsige see  üles! Võib-olla märgib see kõik täiesti uut aega Prantsusmaa ajaloos.

Pühendan näituse õpetaja Ingrid Sotterile, kes pikki aastaid tuld minu keelekatla all üleval hoidis.“

Näitust saadavad autori originaal helilindistused Pariisi linnaruumis  ja  Vanves’i pühapäevasel vanakŕaamiturul.

Tänud tehnilise abi eest:

Virve Pulver

Thomas Tasuja

Mart Krull

Helina Seljamäe

Näitus jääb avatuks 2. juulini 2012.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näituseid Hobusepea galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp