Klaasimaailma loojad tutvustavad oma ekspositsiooni klaasinäitusel „Suur haprus“

2 minutit

Täna, 20. juunil kell 18 pakuvad Klaasimaailma loojad Tiina Sarapu, Eeva Käsper ja produtsent Madli-Liis Parts Tallinna Kunstihoones võimalust saada osa selle erilise projekti sünniloost ja arengust. Kohtumine kunstnikega toimub Eesti klaasikunsti valiknäituse „Suur haprus“ raames.

Klaasimaailm on klaasikunsti ja muusikat ühendav rahvusvaheline projekt, mille algatasid Norra muusikud Terje Isungset ja Arve Henriksen ning Euroopa kultuuripealinna Tallinna aastat ette valmistanud SA Tallinn 2011. Kultuuripealinna lõpuprogrammi kuulunud sündmus kujunes üheks omanäolisemaks erinevaid kunstivaldkondi liitvaks kontseptsiooniks kogu kultuuripealinna aasta vältel. Kuni 22. juulini on Klaasimailma jaoks loodud rohkem kui 30 klaasist pilli eksponeeritud Tallinna Kunstihoones näitusel „Suur haprus“.

Kuna tänu projektile omandasid kunstnikud ja muusikud unikaalseid uusi kogemusi, mis on seotud just klaasi kui materjali kasutamisega helide loomisel, siis otsustas SA Tallinna Kultuurikatel jätkata Klaasimaailma arendust laiapõhjaliseks rahvusvaheliseks kunstiprojektiks.

Klaasimaailma valmistati ette perioodil 2009-2011. See kulmineerus välja müüdud kontsertidega Von Krahli teatris, kus üleni mustal laval sinises valguses särasid üle 30 fantaasiapilli ehk erineva kujuga klaasobjekti, millest ükski ei meenutanud silmale harjumuspäraseid instrumente. Publik oli lummatud nii Isungseti-Henrikseni improvisatsioonidest kui ka pillidest endist.

Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti tudengid ja Eesti tunnustatud klaasikunstnikud otsisid kahe aasta jooksul põnevaid vorme, milles klaas võiks tekitada muusikute jaoks sobivat heli. Kuna muusikud ühtegi joonist ega visuaalset lahendust ette ei öelnud, olid kunstnikel vabad käed. Nii mõnigi kunstnik uuris pillimeistritelt, kuidas teha huulikut või kuidas kinnitada klaasile pillikeeli nii, et need ka erinevaid toone tekitaksid ja neid häälestada õnnestuks. Kõigist neist kogemustest saab lähemalt kuulda homme juba asjaosaliste endi käest.

Vaata ka: http://www.kultuurikatel.ee/klaasimaailm

Eesti klaasikunsti valiknäitus “Suur haprus” on Tallinna Kunstihoones avatud 22. juulini. Näituse kohta saab infot Kunstihoone kodulehelt www.kunstihoone.ee ja Facebooki lehelt: https://www.facebook.com/pages/Tallinna-Kunstihoone/140096902741315

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp