Algab Eesti ja Läti klassikaraadiote suurprojekt “Radio Classics”

2 minutit

Klassikaraadio ja Läti Raadio programm Klasika käivitasid ühise suure ettevõtmise „Radio Classics”, mis vältab kaksteist kuud. Koos loodetakse tutvustada eestlastele ja lätlastele naabrite kultuurielu ning kaasata oma tegemistesse noori muusikuid ja raadiokuulajaid. “Radio Classics” tipneb muusikakoolide festivaliga.

Klassikaraadio peatoimetaja ja projekti eestipoolne juht Tiia Teder ütles, et kuigi eesti ja läti kõnekeel on erinev ja me ei saa teineteisest aru, ühendab meid helikeel, mis on väga sarnane. “Meie rahvamuusikas on samad toonid, meie esivanemad mängisid samu pille, me oleme kõrvuti elanud aastatuhandeid. Samas ei tunne me hästi teineteise kultuuri ja inimesi ning oleme hoopis paremini kursis Euroopa kuningakodades toimuva või Ameerikas juhtuvaga. Seda viga saab parandada, sest meid ühendab muusika,” rääkis Teder täna raadiomajas toimunud esitlusel.

Ettevõtmise tähtsaim sündmus on muusikakoolide festival, mis toimub 12. jaanuaril 2013 Riia raadiomajas ning 16. veebruaril 2013 Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Festivali korraldajad soovivad esile tõsta noori andeid ja tutvustada neid Eesti ja Läti raadiokuulajatele. Mõlemast riigist esineb festivalil 20 noort muusikut või ansamblit. Festivalil osalemiseks esitavad muusikakoolid oma õpilaste demo-lindistuse, millest Klassikaraadio komisjon teeb valiku.

Koostöös valmib ka veebilehekülg muusikauudistega Eestist ja Lätist ning 12 raadiosaadet mõlema maa muusikaelust.

Projekti toetab Euroopa Liidu piiriülese koostöö programm “Estonia-Latvia”. Ühise ettevõtmise piirkond on Lääne-Eesti, Lõuna-Eesti ja Põhja-Läti.

Täpsem info festivali tingimuste kohta, samuti muusikauudised, videod ja fotod on projekti Radio Classics leheküljel: http://klassikaraadio.err.ee/klassik/radio/

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp