Diana Tamane FROM MY FAMILY ALBUM Y-galeriis

2 minutit

Teisipäeval, 12. juunil kell 18 avame Tartus Y-galeriis (Küütri 2) Tartu Kõrgema Kunstikooli diplomandi Diana Tamanese lõputöö näituse “From my family album”.

Diana Tamane (1986) on sündinud Riias. Õppinud Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja Porto Kõrgemas Kunstikoolis (Portugal) fotograafiat. Töötab, elab vaheldumisi nii Tartus kui Riias.

Aleksandri ja Brantkalna tänavate vahel laiutab 243 kilomeetrit. Kas see tundub lähedal või kaugel, sõltub sellest, kuidas me distantsi mõistesse suhestume. Fotoprojekt “From my family album” põhineb minu perekonnalool ja Riia linnas toimunud isiklikel mälestustel ajavahemikus 1986-2006. Viimased kuus aastat kuni tänase päevani olen elanud perekonnast ja Lätist eemal. Distantseeritus pakkus võimalust vaadelda olnut või olevat, mis on “seal kuskil kaugel”, läbi kummastava, tegelikkust moonutava perspektiivi.

Perekond on dünaamiline, pidevalt muutuva tähendusega mõiste. Ma ei saakski öelda, et tunnetan perekonda tervikuna, usaldusväärsena. Suhted on alati katkised olnud: mu vanemad lahutasid, kui olin 1-aastane.

Aastal 2009 alustasin projektiga “Дочки-Матери” (Emad-Tütred), mille kaudu alustasin emade ja tütarde vaheliste suhete uurimist. Louise Bourgeois on kirjutanud, et tema lapsepõlv ei kaotunud kunagi oma maagilisust, müstikat ja draamat ning see aeg on kõikide tema viimase 50 aasta jooksul loodud teoste inspiratsiooni allikaks. Niisamuti tundsin minagi ühel hetkel, et on õige aeg võtta seisukoht oma lähisuhete ja mineviku kohta, et tulevikule teadlikumalt vastu astuda.

Oma lõputöö praktilises osas uurin selliseid teemasid nagu mälu ja distantseeritus fotograafilise representatsiooni kaudu. “From my family album” ei järgi idealiseeritud peremudeli konstrueerimise praktikat, vaid toob välja ka perekonnaloolised negatiivsed (k.a vägivaldsed) aspektid. Selle eesmärgiks on püüd leida tasakaal fotograafilise representatsiooni kaudu perekonnas endas. Olen aastaid ignoreerinud oma minevikku, kuid see fotoprojekt on esimeseks katseks toimunuga siiski leppida.

Diana tänab abi eest: Tartu Kõrgem Kunstikool, Tartu Kultuurkapital, Artprint, Fotoluks ja Zelta Pīle.

Näitus jääb avatuks kuni 30. juunini 2012.

Y-galerii on avatud K-R kella 12-19 ja L-P kella 12-17. Pööripäeval oleme suletud.

Näitused on külastajatele tasuta.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp